Guliverove vijesti - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Guliverove vijesti

Guliverove vijesti

Prvi film prvog diplomiranog animatora u Hrvatskoj predvodi ovotjednu plejadu domaćih vijesti.

s.p. 03.06.2009 0 komentara

Guliverove vijesti

Danas se u 19 sati u zagrebačkom kinu Movieplex premijerno prikazuje kratki animirani film 'Guliver' Zdenka Bašića, koji je prvi diplomirani animator u Hrvatskoj. 12-minutni svijet 'Gulivera' oblikovan je u kompjuterskoj 3D animaciji, a na njemu je godinu dana radio autorski tim pod vodstvom animatora i producenta Goce Vaskova. Uz Bašića glavni animator je Manuel Šumberac, a glas naratoru posuđuje Pero Kvrgić. Više informacija na službenoj stranici ovdje.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, i u Zagreb će se u petak, 5. lipnja održati premijera dokumentarnog filma 'Home' - istovremeno kao i u metropolama diljem svijeta. Javna projekcija počinje na Bundeku u 20.30 sati. Riječ je o dokumentarnom filmu koji upozorava na brojne ekološke katastrofe koje prijete Zemlji i potiče stanovnike na život u skladu s prirodom. Autor filma je Yann Arthus-Bertrand, francuski fotograf poznat prvenstveno po fotografijama neobičnih krajolika Zemlje snimljenim iz zraka.

U subotu, 6. lipnja, s početkom u 19 sati, u Porečkom kazalištu održat će se drugi po redu Filmmob – jednodnevni festival filmića snimljenih mobilnim telefonom. Cilj projekta je okupiti, selektirati i predstaviti filmske uratke slijedećih tematika: sport, zabava, škola, ples, pjevanje, razno. Nakon projekcije filmova, održat će se prigodni program, dok će istovremeno stručni žiri odlučiti o dodjeli nagrada autorima onih uradaka koji se izdvajaju kvalitetom i kreativnošću.


Trailer za 'Gulivera' Zdenka Bašića.

Animirani film Marka Meštrovića 'Note', u produkciji Kreativnog sindikata i distribuciji Zagreb filma, osvojio je Grand Prix na međunarodnom festivalu animiranog filma u Maroku koji se održavao od 7. do 15. svibnja, priopćeno je iz Zagreb filma. Festival je organizirao Francuski institut u Meknesu, a međunarodno natjecanje animiranog filma održano je ove godine po prvi put. Film prikazuje tri različite priče koje govore o odnosu između oca i sina u različitim socijalnim okruženjima.

Na nedavno završenom festivalu kratkometražnih filmova u Ljubljani 'FF600’, 'Krupni otpad' Igora Mirkovića osvojio je prvu nagradu u kategoriji igranih filmova. Film je inače već dobio brojne nagrade na domaćim i svjetskim festivalima, a njegov autor Igor Mirković u suradnji s produkcijskom kućom Studio dim upravo razvija dugometražni igrani film 'Noćni brodovi', čije je snimanje u planu za svibanj 2010. godine.

Na 24. međunarodnom festivalu katoličkog filma i multimedije Niepokalanow, posebnu nagradu žirija osvojio je kratki dokumentarno-igrani film 'Riječka majka – Marija Krucifiksa Kozulić' redatelja i scenarista Bernardina Modrića. Film je snimljen prošle godine, a prikazuje život i poslanje utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci koja je ovdje inicirala i rad brojnih socijalnih, humanitarnih i karitativnih ustanova. Djelo ove Riječanke temelj je za pokretanje postupka za njeno proglašenje blaženicom i sveticom Katoličke crkve. Ulogu Majke Krucifikse je u filmu tumačila Edita Karađole.

Komentari

Nema komentara.