Queer program i straight nagrade za vas - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Queer program i straight nagrade za vas

Queer program i straight nagrade za vas

Queer Zagreb odaje počast velikoj divi Elizabeth Taylor i nudi brojne filmove koje uz našu pomoć možete pogledati i besplatno.

s.p. 26.09.2008 0 komentara

Queer program i straight nagrade za vas

Želite li uživati u dobrim queer filmovima, ne trebate biti gay, dovoljno je da spadate u kategoriju - filmofila. Queer Festival uz bogat kazališni program (Mario Kovač režira lezbijsko vjenčanje!) nudi i dosta filmova, koji naglašavaju temu festivala - 'Zločin, seksualnost, rod'. Kao što smo već i istakli, homofobni zločini i kontrole seksualnosti i rodnog identiteta obično su povezani i s religijskim djelovanjem.

Tako su najpoznatiji filmovi na ovom Queeru 'Jer mi tako Biblija kaže' i 'Džihad za ljubav' koji, kao što naslovi i govore, pokazuju kako je živjeti u društvima obilježenim kršćanskim i islamskim pogledima na svijet. Iz susjedstva nam dolazi talijanski 'Suddenly, Last Winter' koji pokazuje da gay brakovi nisu kontroverzna tema samo u Hrvatskoj, a dokumentarac 'Budi kao drugi' i igrani film 'XXY' bave se temom transseksualnosti i određivanja spola. Filmofilima se posebno preporuča 'Derek' koji se bavi životom i karijerom Dereka Jarmana.

Podsjećamo vas da se kao uvod u Queer Zagreb održava program u počast Elizabeth Taylor, što smo već opširno najavili u rubrici Besplatni Zagreb. Osim što je jedna od najvećih zvijezda filmske povijesti i dobitnica 2 Oscara, Liz Taylor je uvijek podržavala gay i lezbijsku zajednicu, a neumorno se zalagala i za prava oboljelih od AIDS-a. Zbog toga, ali i zbog činjenice da se ova legenda bori s odavno narušenim zdravljem, Queer Zagreb besplatno svim filmoljupcima nudi dva njezina klasična filma. Riječ je o 'Suddenly, Last Summer' Josepha L. Mankiewicza i 'Reflections in a Golden Eye!' Johna Hustona, a partneri u tim filmovima su joj legende kao što su Montgomery Clift i Marlon Brando.

A čitatelji Filmskog.neta mogu besplatno pogledati i filmove iz programa Queer Zagreb festivala, koji vam dijeli 3X2 ulaznice za otvorenje festivala (uz film 'XXY') i po dvije ulaznice za svaku projekciju Queera. Sve što trebate je točno odgovoriti na pitanje:
Kako se zove poznati američki (gay) dramatičar, po čijoj drami je snimljen film 'Suddenly, Last Summer'?

Točan odgovor i svoje podatke (ime, adresa) šaljite na info@filmski.net do 30. rujna. Dobitnike ćemo obavijestiti mailom!  Vidimo se na Queer Zagreb Festivalu!

Komentari

Nema komentara.