Dva dokumentarca o YSL-u - Specials
Home      Specials      Dva dokumentarca o YSL-u

Dva dokumentarca o YSL-u

Kad redatelj mora snimiti dva dokumentarna filma o istoj osobi, to nedvojbeno znači da je glavni lik filma legenda. Redatelj je David Teboul, a tema Yves Saint Laurent.

19.01.2004 0 komentara

Dva dokumentarca o YSL-u

Legendarni pariški kreator, širom svijeta poznat i po akronimu YSL, tema je dvaju filmova. Prvi film traje 77 minuta, a zove se "YSL: His Life And Times" i, što je očito iz naslova, govori o Yvesovom životu. Film se sastoji od intervjua s gospođom Saint Laurent (majkom), poslovnim i privatnim partnerom Pierreom Bergéom, muzom Loulou de La Falaise i velikim štovateljem Leejem Radziwillom, ali i od rijetkih promo-filmova iz 60-ih i 70-ih.

Tako doznajemo niz zanimljivih detalja iz Saint Laurentovog života. Već sa tri godine (!?) Yves je svojoj tetki rekao da joj se cipele ne slažu s haljinom. U devetnaestoj je otišao u Pariz gdje se odmah zaposlio u prestižnoj modnoj kući Dior, a 1962. je s Bergéom osnovao vlastitu modnu kuću. Prije tri godine je objavio da izlazi iz svijeta visoke mode. Slomljen bolešću i kreativnim naporom, u nemogućnosti da prati današnje modne parametre, od kojih zazire i ne priznaje ih, jednostavno odlazi prepuštajući umjetničko vodstvo mladom, kreativnom i uspješnom Teksašaninu, Tom Fordu.

U drugom dokumemtarcu "YSL: 5, Avenue Marceau" (85 minuta) redatelj se pozabavio njegovim kolekcijama za sezone proljeće - ljeto. YSL tijekom cijelog filma puši, a njegovo raspoloženje varira od slavodobitnog do melankoličnog, bez obzira opipava li komad tekstila ili komentira odjevne predmete. Poznato je da izuzetno introvertirani Yves ne priča previše u prisutnosti drugih osoba i da najčešće sve komentare upućuje preko asistentice koja stoji između vas.

Glavna uloga u ovom filmu pripada spektakularnoj odjeći koji je kreirao. Skrojena od najegzotičnijih krhkih materijala, namijenjena je ženama čije proporcije gotovo nadilaze stvarnost. Jedna od tih dama je Catherine Deneuve, vječna obožavateljica čiju su karijeru obilježile njegove kreacije i koja ih u filmu isprobava. Njen bliski odnos s YSL-ovim osobljem pokazuje da je Yvesu atelje bio drugi dom, ispunjen toplinom i smijehom. Na kraju krajeva, što je u svijetu mode zabavnije od isprobavanja odjeće?

U svakom slučaju, iako oba dokumentarca imaju mane, one nestaju kad pogledate i jedan i drugi film koji se izvrsno nadopunjavaju. Pa iako za svaki morate posebno platiti, preporučujemo vam site www.filmforum.com/films/yves.html na kojem možete pogledati filmove.

Komentari

Nema komentara.