Queer križ i polumjesec - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Queer križ i polumjesec

Queer križ i polumjesec

Filmski program ovogodišnjeg zagrebačkog Queer festivala istražuje odnos kršćana i muslimana prema queerovima i queerovkama.

s.p. 17.09.2008 0 komentara

Queer križ i polumjesec

I ove godine Zagreb će biti queer, osobito od 1. do 9. listopada. U sklopu bogatog  Queer festivala nalazi se i filmski program u kojem će biti prikazano 9 igranih i dokumentarnih filmova. Tema festivala je 'Zločin, seksualnost, rod', no filmovi su tematski vezani i uz odnos vjere i homoseksualnosti, što koincidira s bukom koja se digla oko održavanja susjednog, bosanskog Queer festivala u vrijeme Ramazana.

'Jer mi tako Biblija kaže' je tako film koji preispituje kršćansko osuđivanje hoseksualaca i detaljno analizira biblijske tekstove. U filmu su intervjuirani religiozni roditelji koji imaju gay djecu, a prikazani su i primjeri kršćanske borbe protiv homofobije. Konzervativizma kršćanskih crkava dotiče se i talijanski 'Suddenly Last Winter', dokumentarac koji se bavi društveno-političkom burom koja je nastala kada su talijanske vlasti najavile izjednačavanje prava nevjenčanih i homoseksualnih parova s onim vjenčanim. Glavni junaci i redatelji filma su Gustav i Luca koji žive zajedno već 8 godina, a sada se kao par moraju dokazivati Crkvi i Državi.


'Jer mi tako Biblija kaže', r: Daniel G. Karlslake, trailer

Ostala djela analiziraju queer slučajeve u islamskim kulturama. 'Džihad za ljubav' prikazan je na prošlom vukovarskom festivalu, a  pokriva geografski široko područje - Indiju, Pakistan, Iran, Tursku, Egipat, Južnoafričku Republiku i Francusku. Autor filma je musliman koji pokušava pomiriti vjeru i homoseksualnost, pa je zanimljivo vidjeti film s queer tematikom koji nije iz zapadnjačke perspektive.

'Budi kao drugi' je film američko-iranske redateljice Tanaz Eshagian, koji pokazuje zanimljiv slučaj transseksualaca u Iranu. U toj zemlji homoseksualnost se još uvijek kažnjava smrću, međutim transseksualnost je legalna i dozvoljena je promjena spola, što se 'nudi' kao 'izlječenje homoseksualnosti'. Još jedan film s iranskom tematikom je nizozemski 'Shahram & Abbas', u kojem umjesto pravih homoseksualaca imamo dvojicu Iranaca koji pokušavaju na bilo koji način dobiti azil u Nizozemskoj, pa se odlučuju pretvarati da su homoseksualni par.


'Suddenly, Last Winter', r: Gustav Hofer i Luca Ragazzi, trailer

Transseksualna priča je i nagrađivani argetinski film 'XXY' u kojem je glavna junakinja 15-godišnjakinja koja preispituje svoj spolni identitet i seksualnost. Kada ju počne privlačiti 16-godišnji Alvar, roditelji počinju razgovarati o promjeni spola. Puno mračnija priča je ona iz filma 'Elektrošok', koji se odvija 1972. godine za vrijeme Francove diktature u Španjolskoj, kada je homoseksualnost bila zakonom zabranjena. Osim društva, vezi dvije djevojke se protivi i obitelj, pa jedna od cura završi hospitalizirana i na tretmanu elektrošokova. 'Članak 175' bavi se institucionalnim progonima u Njemačkoj, gdje su nacisti odvodili homoseksualce u logore, a poslije rata žrtve nisu imale jednak tretman kao i ostali. Istovjetnom temom bavi se i izložba koja se od 16. do 28.9. održava u zagrebačkom HDLU.

Posljednja filmska projekcija održat će se 7. listopada, a bavi se temom iz umjetnosti. S ovogodišnjeg Sundance film festivala dolazi 'Derek' Isaaca Juliena, biografski film o queer filmašu i umjetniku Dereku Jarmanu. Osnova filma je nikad objavljeni intervju s Jarmanom iz 1991., ispresijecan insertima iz Jarmanovih filmova i osobnih snimaka, a kroz film nas kao naratorica vodi Jarmanova muza i suradnica, glumica Tilda Swinton. Projekcije će se održavati u kinu Europa po cijeni od 25 kuna, a za dodatne informacije možete konzultirati službenu stranicu Queer festivala ovdje.


Redatelj Isaac Julien i glumica Tilda Swinton govore o filmu 'Derek'.

Komentari

Nema komentara.