Broadwayski Splitski festival - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Broadwayski Splitski festival

Broadwayski Splitski festival

Splitski filmski festival ove će se godine održati u kinu Broadway. Time postaje prvi domaći filmski festival u multipleksu.

filmski.net 12.09.2008 0 komentara

Broadwayski Splitski festival

Splitski filmofili koji žude za upoznavanjem svjetskih kinematografija ove će godine po svoju dozu otići u Broadway kina u centru Joker - tamo će se od 13. do 20. rujna održati 13. Split film festival. Broadway je službeni pokrovitelj festivala, ali će ipak naplaćivati ulaz na sve projekcije koje se u njemu održavaju i to po cijeni od 20 kuna. Izložba Novih medija održat će se u prostorima MKC-a, u Domu Mladeži, a na nju je ulaz besplatan.

Prijašnjih godina festival se održavao u Kinoteci Zlatna Vrata, a ovo preseljenje iz direkcije Festivala komentiraju kao želju da se na jednom prostoru objedine sva festivalska događanja. Pohvalan je i iskorak Broadwaya prema art filmovima i neholivudskim produkcijama, ali ipak sve te dobre namjere nekako ostaju u sjeni novaca. Festival koji je dosada bio besplatan odsada se naplaćuje. Pa što, reći će neki - i Zagreb film festival naplaćuje ulaznice. Istina, ali budimo realni, Split ipak ima puno manje filmskih događanja od Zagreba i manje potencijalne publike. Osim toga, puno je jači argument da altrernativni filmski program i inače teško nađe publiku, a kamo li još za 20 kn. Žalosno bi bilo da se filmoljupci u startu obeshrabre zbog cijene, pa od srca želimo da se to ne dogodi ni Splitu ni Split film festivalu.  

'Želim vidjeti' s Catherine Deneuve

A festivalska publika svakako mora obratiti posenu pažnju na program Fokus i njegov 'istočnjački odjel' s filmovima iz Malezije, Tajvana i Kine. Iz Libanona u Fokus stiže 'Je veux voir' ('Želim vidjeti') polu-dokumentarni film Joane Hadjithomas i Khalila Joreigea u kojem Catherine Deneuve obilazi ratom razrušeni Libanon. Film je privukao pažnju javnosti na ovogodišnjem Torontu.

Program Mediteran podsjetit će nas na klasik Vatroslava Mimice 'Prometej s otoka Viševice', a Joško Jerončić priredio je 90-minutni kolaž arhivske građe o Splitu, koji počinje snimkom procesije iz 1911., a završava radovima Bogdana Žižića i Lordana Zafranovića iz 1970-tih. Jedinstvenu priliku za prikazivanje imaju i neafirmirani autori, jer u programu No Selection se prikazuju svi poslani radovi, bez ikakvih barijera i selekcije. 

Kao što smo i najavili, prikazuje se bogati program u kojem treba izdvojiti retrospektivu kultnog brazilskog autora Glaubera Roche, a tu je i posebna poslastica - program nedovršenih, kratkih i pokusnih snimaka velikog Orsona Wellesa.

Festival ima predviđen Grand Prix za dugometražnu i kratkometražnu konkurenciju, a posebna nagrada odlazi njemačkom umjetniku Harunu Farockiju. U dugoj konkurenciji ima ukupno 10 filmova među kojima nema domaćih autora, ali zato u bogatoj kratkoj konkurenciji imamo nagrađivane hrvatske filmove - 'Moranu', 'Onu koja mjeri' i 'Panj pun olova'.

Komentari

Nema komentara.