13 je sretan broj za Split - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      13 je sretan broj za Split

13 je sretan broj za Split

13. rujna počinje 13. Splitski filmski festival na kojem će se ipak prikazati više od 13 naslova – 50 dugometražnih i 50 kratkometražnih.

z.m. 22.08.2008 0 komentara

13 je sretan broj za Split

Split film festival predstavio je svoj ovogodišnji program. Od 13. do 22. rujna prikazat će se 10 filmova u službenoj festivalskoj konkurenciji i oko četrdesetak naslova u programima Fokus, Forum, Slika, Frame extended. Svi filmovi su hrvatske premijere, a nizozemski film 'Links' u Splitu će imati svjetsku premijeru. Cjelokupni program nalazi se na web-stranici festivala www.splitfilmfestival.hr, a mi ćemo vam odabrane filmove predstaviti naknadno.

Dugometražne filmove u konkurenciji ocjenjivat će žiri u sastavu Don Askarian, Margareta Maguregui i Kristijan Milić. Što se kratkometražnih filmova tiče, njima 'sude' Lena Lapschina, Tim Leyendekker i John Offord, a od ukupno 1200 prijavljenih kratkih uradaka prikazat će se njih 50.

Organizatori posebno naglašavaju prikazivanje pet velikih filmova Glaubera Roche, jednog od najistaknutijih redatelja kultnog brazilskog filmskog pokreta iz šezdesetih 'Cinema novo'. Filmove će predstaviti Rochina kćer Paloma, a projekciji će biti nazočan i brazliski veleposlanik u Hrvatskoj. Posebnu nagradu festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika preuzet će njemački filmski/medijski umjetnik Harun Farocki.

'Doba zemlje', Glauber Rocha

Festival je pripremio i šest programa kratkih, nedovršenih i rijetko prikazivanih filmova Orsona Wellesa pod naslovom 'Nepoznati Orson Welles', a u sklopu programa Mediteran prikazat će se dio bogate splitske filmske produkcije s filmovima od Karamana do novijeg doba. Tu je i izložba projekata novih medija, koje zbog kompleksnosti i visoke cijene izvedbe na ovim prostorima prezentira jedino Split film festival. Na festivalu će se pojaviti i nekoliko radova novih medija koji će početkom rujna biti postavljeni na Ars eletronici u Linzu, najvećem i najbogatijem festivalu te vrste u svijetu.

Festival nudi i jedinstvenu priliku mladim kreativcima i umjetnicima za njihovih pet minuta. Svi koji žele prikazati svoje neobjavljene radove i amaterska ostvarenja, mogu bez selekcije ili drugih ograničenja prikazati svoje filmove/videe u programu No Selection. Potrebno je samo ovdje prijaviti svoje radove.

Komentari

Nema komentara.