'Svjedocima' Peace film nagrada, 'Head on' pobjednik - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      'Svjedocima' Peace film nagrada, 'Head on' pobjednik

'Svjedocima' Peace film nagrada, 'Head on' pobjednik

Peace Film Award dodjeljuje se filmu iz službene konkurencije koji na najbolji način promiče mirovnu poruku. Ove je godine ta počast pripala Svjedocima.

14.02.2004 0 komentara

'Svjedocima' Peace film nagrada, 'Head on' pobjednik

Berlinski festival i inače slovi kao jedan od politički angažiranijih poznatih festivala, a ove je godine tu orijentaciju i naglasio postavivši je za glavnu festivalsku temu. Na taj način svi su filmovi iz službene konkurencije bili kandidati za Peace Film Award koja je zbog vrlo svježe, delikatne i na odličan način ispričane priče o sudbini jednog zločina i moralnoj kompleksnosti ratne situacije, otišla na ruke mladog redatelja Vinka Brešana kojemu je ovo treći film, a prvi izrazito ozbiljne tematike.

Nagradu u iznosu od 5000 eura, koju donira Heinrich Boll found, redatelj će dobiti sutra, zadnjeg festivalskog dana, na svečanom primanju na Njemačkoj akademiji umjetnosti u Berlinu.

Pored ovog priznanja, Svjedoci su i posebno pohvaljeni od strane Ekumenskog žirija festivala zbog toga što pokazuju da se i u takvoj, ratnoj situaciji može ponašati ljudski i da se i neprijatelji trebaju poštovati i tretirati kao ljudska bića. Ekumenski žiri predstavlja internacionalne filmske organizacije katoličke i protestantske crkve, Interfilm (koji je s HTV-om producent Svjedoka) i Signis. Zanimljivo.

Fatih Akin dobitnik je glavne nagrade, Zlatni medvjed, za svoj film 'Head on', ljubavnoj priči dvoje Turaka druge generacije u Njemačkoj, kao i nagrade FIPRESCI. Jury Grand Prix Srebrni medvjed otišao je na ruke redatelja Daniel Burmana za film Lost Embrace koji govori o mladom Židovu, Argentincu, koji pokušava stići u Europu.

Scena iz pobjedničkog filma 'Head On'

Srebrnog medvjeda za režiju je dobio južnokorejski redatelj Kim Ki Duk za 'Samaritan Girl' o seksualnom iskorištavanju mlade djevojke koje izaziva ubilačku mržnju kod njenog oca.

Glumački su medvjedi podijeljeni među, ove godine, troje zaslužnih: Catalini Sandino Moreno za ulogu u fimu 'Maria Full of Grace' redatelja Joshua Marstona, Charlize Theron za portret serijske ubojice Aileen u filmu Patty Jenkins 'Monster' i Daniel Hendleru za ulogu mladog Turčina u pobjedničkom 'Head on'.

Srebrnog je medvjeda za izvanredni umjetnički dojam dobila i cijela glumačka postava filma 'Daybreak' Bjorn Rumbea, koji je za isti dobio i Blue Angel nagradu za najbolji europski film u iznosu od 25 000 eura.

Potpuni popis dobitnika u svim kategorijama i konkurencijama možete pronaći na službenim stranicama festivala, a više o samim dobitnicima saznat ćete u Berlinale post festumu koji će vam pripremiti filmski.net.

Komentari

Nema komentara.