Morski i londonski festivali - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Morski i londonski festivali

Morski i londonski festivali

U Splitu se sjećaju Orsona Wellesa, u Dubrovniku besplatno puštaju filmove HBO-a, a u London opet gostuje novija domaća produkcija.

s.p. 24.06.2008 0 komentara

Morski i londonski festivali

13. će biti sretan broj za Međunarodni festival novog filma/Splitski filmski festival.  Festival će se održati po 13. put i to od 13. do 20. rujna. Osim filmova u konkurenciji, festival priprema retrospektive Orsona Wellesa i brazilskog redatelja Glaubera Roche, a u posebnom programu Mediteran predstavljaju se dugometražni i krakometražni hrvatski filmovi tematski ili sadržajno vezani uz more, otoke i priobalje. Posebnu nagradu festivala 'za izuzetan doprinos razvoju filmskoj umjetnosti' dobit će legenda alternativnog filma, Peter Greenaway, a publiku će sigurno privući i program Blue Night/s - eksperimentalnih i art filmova erotske tematike.

Libertas film festival objavio je članove žirija koji će odlučivati o najboljim igranim i dokumentarnim filmovima. U žiriju su: Steve Rothenberg pod čijim je vodstvom Lionsgate Entertainment od 2004. zaradio preko 1.25 milijardi dolara na američkim kino-blagajnama i Grégory Valens - potpredsjednik međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI i glavni urednik internetske stranice udruženja. Hrvatska publika ipak najviše poznaje treću članicu žirija, glumicu Kristinu Krepelu, kao i dobitnika posebne Libertasove nagrade za živozno djelo, koja će se ove godine dodijeliti Mustafi Nadareviću.


'Kako vam drago', r: Kenneth Branagh, trailer

U programu Libertasa (27.06.-02.07.) predviđene su i tri besplatne projekcije iz produkcije HBO-a. U kazalištu Marin Držić 28.06. u 17h prikazat će se 'Bernard i Doris' Boba Balabana, priča o posebnom odnosu irskog batlera i duhanske nasljednice u kojoj glume Susan Sarandon i Ralph Fiennes. Zatim u nedjelju, 29. lipnja u 17h, slijedi još jedna Shakespearova adaptacija u režiji Kennetha Branagha. 'Kako vam drago' je duhovita i romantična pustolovina u kojoj glume Bryce Dallas Howard, Kevin Kline i Adrian Lester. Posljednji film na repertoaru (30.06., 22h) je 'PU-239', triler o radniku u nuklearnoj elektrani koji je izložen smrtonosnoj dozi zračenja, pa ukrade plutonij da bi ga prodao na crnom tržištu. 

Od 26. do 29. lipnja 2008. u Londonu se po treći put održava Festival suvremenog hrvatskog filma. Priređuju ga Centar za multimedijska istraživanja Studentskog centra u suradnji s Hrvatskim Veleposlanstvom u Londonu i londonskim Riverside Studios. Prikazat će se ukupno 10 novih filmova hrvatskih redatelja, 6 igranih (G. Kulenović, O. Sviličić, D. Matanić, M. Kluković, Z. Ogresta, N. Hitrec), 3 dokumentarna (Rafaelić/Rizmaul, I. Juka, D. Žarković) i 1 eksperimentalni film (Ž. Sarić). Britanski su mediji već najavili ovaj festival, a posebno se ističe opširna najava koju je ugledni britanski kritičar Michael Parkinson napisao u filmskom časopisu Empire, te taj tekst možete i pročitati na linku ovdje.

Komentari

Nema komentara.