Dani ponosa i slavnih - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Dani ponosa i slavnih

Dani ponosa i slavnih

Nakon ne baš obećavajućeg početka, na Berlinaleu se zahuktala atmosfera. Na polovici smo festivala i nudimo kratki uvid u najbitnije događaje.

10.02.2004 0 komentara

Dani ponosa i slavnih

Da nema filmova koji se prikazuju izvan konkurencije i ovako slabašna populacija superslavnih bila bi još mizernija. Projekcija 'Cold Mountaina', kojom je otvoren festival, prošla je bez glavnih zvijezda filma Jude Lawa i Nicole Kidman. No, nekoliko dana kasnije neočekivano se pojavila Renee Zellweger, jedina od glumačke ekipe. Možemo samo nagađati da li je njen dolazak posljedica organizatorske intervencije ili jednostavno čin njene dobre volje. No, sigurni smo da je 'Cold Mountain' po pitanju ovogodišnjih nominacija, nagrada, ali i komentara, iznevjerio sva očekivanja.

Glamuru je donekle doprinjeo 'Something's Gotta Give' koji je u Berlin doveo Jacka Nicholsona i Diane Keaton. Novinari su ih iznapadali pitanjima o golotinji jer su se oboje skinuli u filmu, a Diane je još morala i procijeniti tko se bolje ljubi - Nicholson ili Keanu Reeves. Odgovor je bio: 'Jack, bez dileme.' Hm, o ukusima se ne raspravlja... No, niti veteranka poput Keaton nije mogla izdržati novinarsku navalu pa se na kraju konferencije rasplakala.

Hollywoodski veterani, Keaton i Jackson

Uloga u filmu 'Monster' donijela je Charlize Theron Zlatnog Globusa za najbolju žensku ulogu, ali je bila i vrlo osvješćujuće iskustvo za nju. Nakon svjetske premijere koju je 'Monster' imao u Berlinu lijepa Charlize se raspričala o neučinkovitosti i nehumanosti smrtne kazne. Podsjećamo, ona glumi Aileen Wuornos, prostitutku osuđenu na smrt zbog ubojstava svojih mušterija, a 'Monster' je jedan od 23 filma koji se nalaze u festivalskoj konkurenciji.

Vinku Brešanu, koji se sa 'Svjedocima' također natječe za Zlatnog medu, itekako pogoduje ova festivalska situacija s malobrojnim zvijezdama. Naime, njihov izostanak dozvoljava medijima da se koncentriraju na ono što bi svakako trebalo biti u prvom planu festivalskih događanja, a to su (vjerovali ili ne) filmovi. U cijelom paničarenju oko toga tko se pojavio, a tko nije i zašto nije, često se zaboravljaju oni koji bi ipak trebali biti glavni akteri.

Charlize Theron

Brešan zaista nema razloga za brigu, njegov je film dobro primila i publika i međunarodna kritika i jedan je od spominjanijih na festivalu. Još jedno priznanje kvalitete dobio je i od pariškog kino distributera Celluloid Dreams koji je otkupio prava za svjetsku distribuciju 'Svjedoka'. Brešan je u povodu toga izjavio da je film ispunio svoj najvažniji cilj jer festivali i postoje zbog distribucije.

Svojih pet minuta slave na festivalu ugrabila je i jedna neeuropska zemlja - Argentina. Premijerno prikazivanje filma 'El Abrazo Partido' (Izgubljeni zagrljaj), niskobudžetnog filma o Židovskoj obitelji u Buenos Airesu koju pogađa velika ekonomska kriza, izazvalo je ovacije publike. I dok se 'El Abrazo Partido' zasad samo može nadati Zlatnom Medvjedu jedna takva statuica zasigurno odlazi u ruke jednom drugom Argentincu. Redatelj Fernando Solanas biti će nagrađen počasnim Zlatnim Medvjedom za životno djelo i to za svoje dokumentarističke filmove o vojnoj hunti u Argentini.

Festival traje do nedjelje, 15. veljače, što je još pregršt vremena za nova uzbuđenja, ali i festivalska govorkanja o kojima ćete svakako biti obaviješteni!

Komentari

Nema komentara.