Koga plaši Spike Jonze? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Koga plaši Spike Jonze?

Koga plaši Spike Jonze?

Kada Jonze snima, ne možete baš očekivati slatke filmove za djecu - čini se da to nisu znale glavešine iz Warner Brosa.

s.p. 20.03.2008 0 komentara

Koga plaši Spike Jonze?

Ako imaš otkačenog genijalca za redatelja, onda ni snimanje dječjeg filma nije običan posao. 'Where the Wild Things Are', filmsku adaptaciju istoimene dječje knjige Mauricea Sedmaka već smo daaavno najavili. Za redatelja je odabran Spike Jonze, koji je počeo eksperimentirati i raditi na svoju ruku što ga je dovelo u sukob s filmskim kućama.

Nakon svađe Jonzea s Universalom, Warner Bros je preuzeo projekt koji se počeo snimati 2006. u Australiji. Film je isprva zamišljen kao animirani, ali ga je Jonze odradio kao igrani film s nešto kompjuterskih efekata i glumcima odjevenim u kostime životinja i čudovišta. U castingu su zvijezde kao što su James Gandolfini, Forest Whitaker, Catherine Keener i Paul Dano ('Bit će krvi'), pa se činilo da sve teče po planu.

No, nakon testne projekcije i Warner Bros je bio nezadovoljan. Navodno je film, kojeg su producenti zamislili kao tipični dječji film, ispao 'prestrašan', a glavni lik (dječak Max) čak nije ni simpatičan gledateljima. Počela je kružiti priča da bi se film mogao snimati ispočetka, možda i bez Jonzea u igri, zbog čega su njegovi fanovi već pokrenuli peticiju kojom traže da se objavi njegova verzija. Istovremeno ljubitelji knjige vjeruju da je literarni predložak upropašten, iako je autor Sedmak radio kao savjetnik na filmu i podržao Jonzeove ideje.


'Where the Wild Things Are', r: Spike Jonze, isječak s radne verzije prikazane na testnoj projekciji

Film se tako trenutno nalazi u produkcijskom limbu. Inače, priča govori o dječaku Maxu, kojeg po kazni pošalju u sobu bez večere, a on utjehu nalazi u svijetu svoje mašte. Tamo stvara šumu punu zamišljenih čudovišta, koji ga okrune za svojeg vladara. Premijera filma je najavljena za listopad 2009., a šefovi Warnera dotle moraju odlučiti što će s filmom i redateljem. Ako im je Jonzeov stil prestrašan i prebizaran, savjetujemo im da ubuduće prvo pogledaju 'Biti John Malkovich' ili neki drugi Jonzeov rad, pa tek onda odlučuju o projektu. Da ne bi bilo: 'nismo znali...'

Komentari

Nema komentara.