Spike Jonze ponovo fantazira - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Spike Jonze ponovo fantazira

Spike Jonze ponovo fantazira

Jonze susreće Eggersa. Najdraži nam filmski luđak surađuje s književnim frikom. Pa, kad će više taj 'Where the Wild Things Are'?

p.h. 16.01.2006 0 komentara

Spike Jonze ponovo fantazira

Svi obožavatelji Jonze kulta mogu se smiriti. Kako izvještava Variety, Warner Bros. preuzima od Universala projekt ''Where the Wild Things Are'', koji se među hordama Jonzeovaca čeka još od 2003. te se čini izglednim da će se film zakotrljati krajem 2006. U početku je to trebao biti animirani projekt, a svoj je glas trebao ustupiti i Tom Hanks, ujedno i jedan od producenata, ali u međuvremenu je odlučeno da film bude ''igrani''. Pojavljuje li se Tom Hanks u filmu ili ne, još nije sigurno s obzirom da detalje oko filma i producenti i Jonze skrivaju kao zmija noge.

Kad nam se već učinilo da nas Adam Spiegel aka Jonze, neka vrsta suvremenog Meliesa (ajd'' vi probajte učiniti da Christopher Walken levitira, oženiti i razvesti se od Sofije Coppole, surađivati s Kaufmanom više od jedanput i prijateljevati s Michelom Gondryem) ne može iznenaditi, ludi je genijalac opet otišao u nepredvidivom smjeru i okrenuo kameru prema šumici iz mašte.

Scenarij za njegov novi uradak ''Where the Wild Things Are'' je adaptacija istoimene ilustrirane dječje knjige kultnog američkog autora Mauricea Sendaka iz 1963. Gomile malih Amera odrastali su prateći avanture Sendakovog vragolana Maxa koji, ležeći na krevetu u kazni jer je bio zločest, mašta i izmišlja cijeli svijet egzotičnih čudovišta koji ga biraju za vođu.

No, Jonze, The Director, nije se zaustavio na Sendakovoj viziji cijele stvari jer je adaptaciju scenarija povjerio jednako genijalnom književnom friku Daveu Eggersu, pripadniku nove generacije američke proze te osnivaču kultne revije za književnost McSweeneys i istoimene izdavačke kuće, te autoru Pulitzerom nagrađene knjige ''A Heartbreaking Work of Staggering Genius''. Naši literarni frikovi vjerojatno ga se sjećaju iz prozne  kompilacije Zadie Smith ''Spaljena Djeca Amerike'' koja je dostupna i ovdašnjem puku u izdanju V.B.Z - a.

Eggers i Sendak vraški su se namučili s prenošenjem jednostavne priče od samo 338 riječi u scenarij, a Sendak, koji je ostario čekajući da se njegova priča ekranizira, za New York Times je izjavio kako obožava Jonze/Eggersov koncept i kako ne želi ni čuti za neke druge verzije njegove priče. Zbog Sendaka, ali i zbog mnogih jonzeomana, nadamo se da će film ipak biti dovršen. I to ubrzo, jer, oprostite nam, malo smo nestrpljivi.

Komentari

Nema komentara.