Izađi na Fest - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Izađi na Fest

Izađi na Fest

Ako ne bude nereda i odgode, filmofili iz regije će feštati na Festu uz filmove Kena Loacha, Fatiha Akina, Emira Kusturice i Juliana Schnabela.

s.p. 22.02.2008 0 komentara

Beograd je ispratio demonstracije, a iščekuje veliku filmsku smotru - Fest. A to znači da se od 22. veljače do 2. ožujka planira prikazati 75 filmova iz cijelog svijeta, i to po starom receptu: red američkih hitova, red euro-azijskog arta. 36. Fest održava se pod sloganom 'Izađi na Fest' /naslovna/, a otvara ga Volker Schloendorff s filmom 'Ulzhan'. Osim Schloendorffa, u goste dolaze makedonski redatelj Milčo Mančevski, izraelski redatelj Eran Kolirin, te Vadim Jusov koji je poznat kao direktor fotografije filmova Andreja Tarkovskog.


'Ulzhan', r: Volker Schloendorff, trailer na njemačkom

Fest će prikazati oscarovske hitove koje može gledati i hrvatska publika ('Bit će krvi', 'Nema zemlje za starce', 'Okajanje'), ali i razne festivalske favorite - 'Požudu, oprez' Anga Leeja, '12' Nikite Mihalkova, '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana' Cristiana Mungiua, 'It's a Free World' Kena Loacha, 'The Edge of Heaven' Fatiha Akina, 'The Diving Bell and the Butterfly' Juliana Schnabela, 'The Band's Visit' Erana Kolirina.

Zanimljiva je natjecateljska kategorija 'Evropa van Evrope', u kojoj se za 'Politikinu' nagradu' natječe 8 filmova iz zemalja koje još uvijek nisu članice Europske unije. Tako se tu nalazi i naš 'Živi i mrtvi' Kristijana Milića, a u konkurenciji su još i srpski 'Miloš Branković', te bosanski 'Teško je biti fin' Srđana Vuletića i makedonski 'Ja sam iz Titovog Velesa' Teone Strugar Mitevske – njih se nedavno moglo vidjeti i u Sarajevu. Ove filmove će ocjenjivati tročlani žiri u kojem će sjediti i hrvatski redatelj Hrvoje Hribar


'Teško je biti fin', r: Srđan Vuletić, isječak

Ciklus 'FantAzija' prikazaće 16 filmova sa Dalekog istoka, a dokumentarni program pušta se u sekciji 'Činjenice i slagalice'. Tradicionalno se dobro prati ruski suvremeni film, a u programu 'Iz Rusije iskreno' bit će prikazana i filmofilska poslastica - restaurirana kopija 'Andreja Rubljova' Tarkovskog. Od srpskih redatelja očekuje se Emir Kusturica koji ima beogradsku premijeru filma 'Zavet', Marko Kostić predstavlja film za djecu 'Princ od papira', a na svečanom zatvaranju 2. ožujka planira se 'Na lepom plavom Dunavu' Darka Bajića.

Iako smo se spremali samo najaviti filmski program, teško je izbjeći politiku. Nakon proglašenja neovisnosti Kosova, u Beogradu su izbili žestoki protesti, odgođena je eurovizijska Beovizija, a pod znakom pitanja ostaju i ostale manifestacije. Umjetnički ravnatelj Festa, Miroljub Vučković, izjavio je da 'aktualna politička situacija u vezi sa Kosovom utječe na sve segmente društva', ali i da 'pripreme za Fest teku po planu' i 'nema nikakvih izmjena u predviđenom programu'. Pošto i suvremeni Beograd pati zbog zatvaranja brojnih kina (vidi intervju), ovaj festival je dobra prilika filmofilima da na velikom platnu uživaju u brojnim filmovima – valjda će imati sreće s politikom.

Komentari

Nema komentara.