Beograd nagradio 'Žive i mrtve' - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Beograd nagradio 'Žive i mrtve'

Beograd nagradio 'Žive i mrtve'

Kristijan Milić dobio još jednu nagradu za 'Žive i mrtve', a beogradski žiri voli još i '12' Nikite Mihalkova i 'Posjet orkestra' Erana Kolirina.

s.p. 03.03.2008 0 komentara

Beograd nagradio 'Žive i mrtve'

'Živi i mrtvi' je u regionalnom programu FEST-a 'Evropa van Evrope' jednoglasnom odlukom žirija /naslovna/ proglašen najboljim filmom. Redatelj Milić je u svojoj izjavi objasnio da je film 'nastao po istoimenoj knjizi Josipa Mlakića, koji je i adaptirao filmski scenarij. I on i ja smo stalno imali na umu da se povijest na ovim prostorima ponavlja, što se i potvrdilo posljednjih godina'. U obrazloženju žirija ističe se da je taj Milićev film u hrvatsko-bosanskoj korpodukciji 'precizno režiran, razgovjetno glumljen i senzibilno snimljen'. Među osam filmova iz tog programa, žiri je posebno izdvojio i visoke umjetničke kvalitete ruskog filma 'Putovanje sa domaćim životinjama' redateljice Vere Storoževe.

Društvo filmskih kritičara i Udruženje filmskih novinara i kritičara Beograda zajednički su dodijelili nagradu 'Nebojša Ðukelić' izraelskom filmu 'Posjet orkestra' ('Bikur ha-tizmoret'), koji je već primio brojne europske nagrade i nominacije. Specijalno priznanje žirija kritike Fipresci Srbija pripalo je tursko-njemačkom filmu 'Na ivici raja' ('Auf der anderen seite') Fatiha Akina. Žiri je pohvalio 'modernu režiju, efektnu i nenametljiva glumu', uz 'majstorski scenarij koji nije bježao ni od političkih kontroverzi'.


'12', r: Nikita Mihalkov, isječak

A glavna nagrada Fiprescija  za najbolji film 36. Festa otišla je ruskom filmu '12' Nikite Mihalkova, za kojeg je rečeno da 'na krajnje uzbudljiv, beskompromisan i nemilosrdan način 'vivisecira' suvremeno rusko društvo, razotkrivajući sve njegove predrasude, moralna iskrivljenja i negativno naslijeđe prošlosti'. Film su srpski kritičari i u medijima puno nahvalili, tako Dinko Tucaković navodi da je '12' 'nesumnjivo remek-djelo', jer je Mihalkov 'originalno nadogradio film Sidneya Lumeta (na tragu psihologije Čehova i Dostojevskog) dajući nam cjelovitu i kompleksnu sliku Rusije na početku 19. stoljeća'.

Još jedan favorit tog kritičara je ‘Skafander i leptir’ ('Le Scaphandre et le papillon') Juliana Schnabela, koji 'suvereno propituje smisao egzistencije kroz graničnu situaciju čovjeka čije je postojanje nakon moždanog udara svedeno na maštu, pamćenje i - treptaj jednog oka.'

'Sukiyaki Western Django' Takashi Miikea - evo nešto i za publiku
Schnabelov i Akinov film dobili su i visoke ocjene publike, koja je u velikom broju dolazila na festival. Više od 85.000 gledatelja gledalo je 73 filma u više programskih cjelina, no filmski novinari još nisu zadovoljni koncepcijom festivala, na kojem se miješaju i aktualni kino-hitovi i festivalski laureati. Ipak, publika je mogla vidjeti zanimljive filmove kao što su 'Sjenke' Milča Mančevskog, 'A Thousand Years of Good Prayers' Waynea Wanga, 'Les Boîtes' Jane Birkin, 'Soom' Kim Ki-Duka i 'Sukiyaki Western Django' Takashi Miikea, s Quentinom Tarantinom u jednoj od uloga.

Festival je u nedjelju navečer proglasio zatvorenim redatelj Darko Bajić, i to nakon premijerne projekcije svog filma 'Na lepom plavom Dunavu', u kojem glume Miki Manojlović, Branislav Lečić i Ana Franić. Bajić je na zatvaranju rekao kako je 'Fest preživljavao i teške trenutke, prosvjede i pokušaje politike da ga zatvori', ali je 'važno što je ostao otvoren prema Europi i svijetu'.

Više informacija o Festu i njegovim ovogodišnjim nagradama potražite na službenom sajtu tog festivala

Komentari

Nema komentara.