'Svjedoci' premijerno - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      'Svjedoci' premijerno

'Svjedoci' premijerno

U subotu prijepodne u Berlinu je održana novinarska projekcija 'Svjedoka' Vinka Brešana, a sudeći po konferenciji za novinare, reakcije su više nego dobre, javlja Vjesnik-on-line.

08.02.2004 0 komentara

'Svjedoci' premijerno

Brešanovi su 'Svjedoci' uvršteni u službenu konkurenciju Berlinalea. Subota je bila dan kada su i kritičari i novinari, ali i filmofili (Berlinski je festival otvoren za javnost) mogli pogledati o čemu i na koji način Brešan, zajedno sa svojom ekipom, plete priču. Tema je delikatna, radi se o priči o troje ljudi i jednom ratnom zločinu. No, o tome smo već pisali. U iščekivanju hrvatske premijere, koja je zakazana za 25. veljače, prenijet ćemo dijelić ove iz Berlina.

Osim Vinka Brešana, u Berlin su doputovali i glavni glumci: Leon Lučev, Alma Prica, Krešimir Mikić, scenarist Jurica Pavičić, montažerka Sandra Botica-Brešan i Živko Zalar, snimatelj i koscenarist. Svi zajedno nazočili su konferenciji za novinare gdje je većina postavljenih pitanja bila u vezi političke situacije u Hrvatskoj, ponajviše o ratnim zločinima koji još nisu riješeni, o čemu se na jedan intimniji način priča u filmu.

Redatelj je naglasio da se u filmu ne radi o srpsko-hrvatskim odnosima već mu je namjera bila istražiti zločin iz perspektive krvnika, a ne žrtve, i ne donositi osudu već izraziti nadu i želju za boljom budućnošću.

Nakon večernje projekcije, cijela filmska ekipa otišla je na primanje u Hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu koje su zajednički organizirali dr. Vesna Cvjetković Kurelec, veleposlanica RH u Njemačkoj i Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Želite li i sami 'ubrati' djelić berlinske atmosfere otiđite na festivalske službene stranice gdje možete putem streaminga vidjeti novinarske konferencije ili situaciju na crvenom tepihu. Osim live streama, dostupna vam je i arhiva događaja prethodnih frestivalskih dana.

Komentari

Nema komentara.