Ljudska prava u Europi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ljudska prava u Europi

Ljudska prava u Europi

Ubili su Kennedyja i iračke civile i uništili prirodu – zato su dobili angažirane filmove i HRFF koji će sve to predstaviti.

s.p. 31.01.2008 0 komentara

Ljudska prava u Europi

Ove godine Human Rights Film Festival izvanredno će se održati u veljači. Mjesto radnje je i dalje Zagreb, a tema ponovno slavlje ljudskih prava uz radove proslavljenih filmaša i umjetnika. Od 8. do 13. veljače 2008. u kinu Europa moći će se vidjeti preko trideset filmova, koji ukazuju na kršenje ili ignoriranje ljudskih prava i predstavljaju glas marginaliziranih i potisnutih. Najbolja stvar - ulaz na sva događanja je besplatan.

Program će otvoriti film 'Bobby', ekranizacija atentata na Roberta Kennedyja koja je unatoč brojnim pohvalama kritike i publike iz nepoznatih razloga zaobišla hrvatske festivale i kino dvorane. Film je snažna kritika društvenih i političkih prilika Amerike konca 60-ih, predstavljena kroz arhivske snimke isprepletene s nizom fikcionalnih portreta koje utjelovljuju slavna holivudska imena - Elijah Wood, Sharon Stone, Anthony Hopkins, Demi Moore, Christian Slater, William H.Macy, Shia LaBeouf, Heather Graham, te Martin Sheen koji je inače i otac redatelja i glumca ovog filma, Emilia Esteveza.
'Redacted' - ratni zločini su uvijek aktualna tema 
Najveća poslastica iz glavnog programa je 'Redacted', film Briana De Palme koji je osvojio Srebrnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu i potakao kontroverze zbog fikcionalnog prikaza stvarnog ratnog zločina američkih vojnika nad iračkim civilima. 'Motiv za profit i vjetar koji šapuće' najavljuje se kao 'vizualno zapanjujuće, radikalna i beskompromisna elegija o američkoj političkoj povijesti' Johna Gianvita. Prikazat će se i film 'Zašto mi nitko nije rekao da će biti tako gadno u Afganistanu?' suvremenog nizozemskog filmaša Cyrusa Frischa, a ta psihološka drama je, osim po naslovu, zanimljiva i po tome da je snimljena mobilnim telefonom. Kultni filmaš Alex Cox predstavlja minimalističku socijalnu satiru koja je ujedno i parodija westerna i B-filmova, 'Tragači 2.0' u kojem, među ostalim, nastupaju i Roger Corman i slavni kritičar Leonard Maltin. 

Od dokumentaraca tu je 'Proizvedeni krajolici', film Jennifer Baichwal u kojem pejzažni fotograf Edward Burtynski bilježi ljepotu i začudnost u pejzažima oblikovanim procesima industrijalizacije. Socijalnom tematikom bavi se 'Import/Export' Ulricha Seidla, o medicinskoj sestri iz Ukrajine koja traži posao na Zapadu, dok zaštitar iz Austrije čini isto, ali na - Istoku. Autor 'Ruske arke' Sokurov zove se Aleksandr, a njegov posljednji film je 'Aleksandra' i glavni lik je baka koja posjećuje unuka koji se nalazi u vojarni u Čečeniji. 

Uskoro očekujte još vijesti o Festivalu i njegovom popratnom programu, a od 8. veljače u kinu Europa pogledajte i osobno što se nudi na svim tim zanimljivim programima.

Komentari

Nema komentara.