6. HRFF – čuvajte se političara i birokrata! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      6. HRFF – čuvajte se političara i birokrata!

6. HRFF – čuvajte se političara i birokrata!

Festival ljudskih prava razotkrio Andreottija i Havela, upozorio na stanje ljudskih prava u cijelom svijetu i pokazao tko čini zločine u ime države.

s.p. 29.03.2009 0 komentara

6. HRFF – čuvajte se političara i birokrata!

Završio je još jedan filmski festival ljudskih prava i ostavio vrlo dobar dojam. 6. HRFF je bio solidno posjećen, veliko kino Europa znalo se dobro napuniti i to za vrijeme projekcija za koje se ne bi očekivala navala gledatelja.

Angažirani festival počeo je s projekcijom festivalskog hita 'Il Divo'. Ova biografska crna komedija nosi podnaslov 'Spektakularni život Giulia Andreottija' i riječ je o filmu koji je logični nastavak 'Gomorre', samo što je sad u centru priče politički vrh Italije. Odlično režiran film prikazuje Andreottija kao pravog Kuma, istinskog Belzebuba talijanske politike. Pri kraju festivala prikazan je i 'Građanin Havel' koji nije razotkrio Havela kao mafijaškog bossa, ali se pokazalo da je intelektualac u ulozi predsjednika više političar, a manje građanin.


'Dječak, zid i magarac', r: Hany Abu-Assad, cijeli film.

'Priče o ljudskim pravima' je međunarodni omnibus kratkih filmova koji je očito rađen za prigode poput ovog festivala, a dio radova možete pogledati i na You Tubeu na linku ovdje. Među najboljim filmovima u ovoj kompilaciji su baš filmovi redateljica s naših prostora. 'Opasne igre' /naslovna/ Marine Abramović snimane su u Laosu i prikazuju djecu koja u uniformama i s oružjem u ruci djeluju groteskno, ali i zaigrano. Povod filmu je procjena da čak 300.000 djece služe kao pravi vojnici u raznim ratovima.

'Sudjelovanje' Jasmile Žbanić je nježna i duhovita priča o starcima koji su prikazani kao istinski junaci Internacionale jer oni su danas - 'prezreni na svijetu'. Među duhovitim filmovima iz omnibusa su palestinski 'Dječak, zid i magarac' i izraelski 'Što sa mnom?' koji pokazuju da se o ozbiljnim temama može govoriti duhovito i pametno. 


'Što sa mnom?', r: Etgar Keret i Shira Geffen, cijeli film.

Glavni gost festivala bio je Eyal Sivan, anticionistički židovski filmaš koji je na tribini o stanju u Gazi pokazao da je dobro upućeni intelektualac, a ne tipični umjetnik pun pacifističkih fraza. Sivanov dokumentarac 'Specijalist' je film koji iz snimaka suđenju Adolfu Eichmannu uspijeva napraviti pravi triler iz kojeg publika pokušava shvatiti um masovnog ubojice. Najveći užas je da je Eichmann ultimativni birokrat 20. stoljeća, racionalni i pedantni egzekutor koji je gori od svakog Hannibala Lectera - on ne uživa u svom ubijanju, on ga samo 'proizvodi' u milijunskim količinama.

'Iz ljubavi prema narodu' je Sivanov film o istočnonjemačkoj tajnoj policiji STASI, nastao iz memoara bivšeg agenta. Dobro je prikazana atmosfera sveopćeg nagledanja, a Sivana opet zanima um službenika na zločinačkom zadatku. Agent je, poput glavnog junaka 'Života drugih', usamljeni idealist otuđen od svih, pa i od svojih kolega. Na kraju gubi posao, ali zlokobno pun nade – svi režimi uvijek trebaju profesionalce poput njega. Stoga, gledateljima ostaje da se zamisle nad političarima i paze. Neće ih uvijek filmovi upozoravati na svijet u kojem žive...

Komentari

Nema komentara.