Nećemo pisati! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Nećemo pisati!

Nećemo pisati!

Započeo je strašni holivudski štrajk koji već mjesecima trese gaće producenata iz velikih filmskih studija. Scenaristi su prvi odustali od posla.

z.m. 05.11.2007 0 komentara

Nećemo pisati!

Holivudski filmski i televizijski scenaristi do daljnjeg odustaju od pisanja. Pobunili su se naravno, zbog para – žele veće honorare i udio od distribuiranja filmova na DVD-ima i na Internetu. Postoji još mnogo problematičnih pitanja – koliko se producenti smiju petljati u pisanje, kako se plaća prepravljanje scenarija, kako se plaća rad od kuće... Kolektivni ugovor istekao im je 31. studenog, a od danas su službeno u štrajku.

Deset sati trajali su pregovori između Writers Guild of America (WGA) koja zastupa oko 12 tisuća scenarista i Udruženja filmskih i televizijskih producenata koje zastupa interese studija. Scenaristi su čak odustali od viših tantijema za DVD-e, ali studiji ne žele isplatiti naknade za Internet distribuciju. Kažu da još nisu sigurni kako će se razvijati prodaja putem novih medija, iako od nje već sad ubiru zavidne svote.

Trenutno su najugroženije televizijske produkcije. Mogli bi se ukinuti mnogi sitcomovi i popularni talk showovi, koji ovise o svježim i aktualnim scenarističkim šalama. Time se direktno ugrožava profit i gledanost tv-postaja – bude li više repriza biti će manje oglašivača i gledatelja. Štrajk je doveo u posebno neugodnu situaciju one scenariste koji su ujedno i redatelji ili producenti na svojim projektima. 'Moram smisliti kako da štrajkam i prosvjedujem protiv samoga sebe... Kako da sam sebe gađam jajima?' – pita se Spike Feresten koji je pisao i producirao 'Seinfelda', a sada ima svoj talk show na tv-postaji Fox.


Što sada rade nezaposleni scenaristi?

Filmaši su se dobro pripremili za štrajk i nagomilali nove projekte i scenarije tako da zasad za njih nema panike. Oko 50 filmova trebalo bi se početi snimati tijekom slijedećih mjeseci, a što ako njihovi scenariji budu zahtijevali nekakve preinake? Ili će redatelji i producenti obaviti taj posao, ili će glumci morati improvizirati. Snimanje animiranih filmova nastavlja se bez smetnji – njihovi scenaristi nisu članovi WGA.

Scenaristi planiraju i prosvjede ispred svih većih studija i tv-kuća, a prvo je 'na udaru' sjedište NBC mreže u New Yorku. U Los Angelesu će se na meti naći 14 studija ispred kojih će svakodnevno prosvjedovati od 9 do 17 sati.


'Štrajkolomac' Alex Perez

Slična stvar desila se 1988. kada su scenaristi štrajkali 22 tjedna, što je filmsku industriju oštetilo za oko 500 milijuna dolara. Da se to danas ponovi šteta bi bila i dvostruko veća – oko milijarde dolara. Čak i ako se situacija uskoro izgladi – novi problemi su na vidiku već u srpnju iduće godine, kada ističe kolektivni ugovor glumcima i redateljima. 'Dobit ćemo ono što i oni dobiju,' najavljuje Alan Rosenberg, predsjednik udruženja glumaca.

Dok se producentima diže kosa na glavi od panike, scenaristi se uspijevaju i sprdati na svoj račun, kao što možete vidjeti u ovim kratkim filmićima.

Komentari

Nema komentara.