Kruha i igara, politike i muzike - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kruha i igara, politike i muzike

Kruha i igara, politike i muzike

Peti zagrebački festival debitanata nudi europske hitove, poznate goste, počasne projekcije, glazbene biografije... Ima čak i - 'Nema me!'

s.p. 16.10.2007 0 komentara

Kruha i igara, politike i muzike

U ZFF se ove godine umiješala politika, no bez brige – ne bavi se politika festivalom, nego festival politikom i političarima. U programu Izbori će se uz dugometražne filmove ('Poludeli ljudi' Gorana Markovića, 'Novo novo vrijeme' Rajka Grlića i Igora Mirkovića) prikazivati i predizborni spotovi domaćih stranaka od 90-tih do danas. Datum ovih projekcija pomno je odabran – točno mjesec dana prije izbora, 25. listopada.
  
Prigodni datumi poštuju se i na projekcijama Kluba 100'Sloboda, ljubav' govori o mađarskoj revoluciji, a gledatelji ga mogu vidjeti 23. listopada, točno 51 godinu nakon početka antikomunističke pobune ugušene u krvi. Klub 100 inače donosi filmove s preko 100 tisuća gledatelja u zemljama porijekla, što znači da je, primjerice 'Myrin' vidjela trećina svih stanovnika Islanda. Za ljubitelje sporta tu je finski 'Matti' - tragikomična biografija skijaša Mattija Nykänena koji je osvojio hrpu olimpijskog zlata, a završio kao sitni alkoholičar i kriminalac.


'Matti', r: Aleksi Mäkelä, trailer

U glavni program Zagreb film festivala stižu same domaće premijere i obrano vrhnje susjednih festivala. Milićev ratni hit 'Živi i mrtvi' - pobjednik Pule, 'Takva – čovjekov strah od Boga' - pobjednik Sarajeva, 'Pijetlov doručak' – slovenski adut koji će zasigurno privući domaću publiku i distributere činjenicom da u njemu pjeva i glumi svestrana Severina. Glazbe ima još - biografija Boba Dylana 'Nema me' ('I'm Not There') te priča o Joy Divisionu 'Control', nominirana na Europskim filmskim nagradama (za koje glasajte ovdje).  

U konkurenciji je i 'California dreamin' (nedovršeno)', prvi i nažalost posljednji dugometražni film preminulog Cristiana Nemescua. Također, u čast preminulih filmskih doajena prikazuju se 'Kriza' Ingmara Bergmana, Antonionijeva 'Kronika jedne ljubavi', Peterlićev 'Slučajni život', te Tadićev kultni 'Ritam zločina'.


'California dreamin' (nedovršeno)', r: Cristian Nemescu, trailer

Dokumentarne filmove već smo podrobno najavili (izraelska vojska, haićanski reperi, Šaban Bajramović…), a kratki filmovi mudro su upakitani uz dugometražne. Prošlogodišnji debitant Marko Šantić ima novi kratkiš 'Rupa', a Michaela Kezele 'Milana', film o obitelji koja se suočava s NATO-vim bombardiranjem Srbije.

Ove godine biti će odvojeni žiriji za dokumentarni (Oleg Novković, Veton Nurkolari, Zvonimir Jurić) i igrani film (Sam Taylor, Jan Cvitkovič, Goran Rušinović), a program Kockice prosuđivati će Hrvoje Brekalo, Tanja Golić i Matija Kluković. Kockice donose hrvatske igrane filmove - kratko Gabelićevo 'Putovanje', adaptaciju knjige Zorana Ferića 'Gospođa za prije' te igrani prvijenac Gorana Devića 'Ma sve će biti u redu'.

Nastavljaju se i SC-ove Matineje - filmovi koji će uskoro u domaća kina: 'Sicko' Michaela Moorea, rumunjski '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana', romantično 'Okajanje' s Keirom Knightley u glavnoj ulozi. Oni koji vole mušku akciju imaju vestern 'U 3:10 za Yumu', a fanovi otkačenih komedija mogu pogledati 'Obitelj Savage'.

Vjerni posjetitelji dobro znaju da je ZFF prava filmska fešta, ali i izvrsno mjesto za tulumarenje. Upad na koncerte i partyje u predvorju SC-a biti će moguć samo uz akreditaciju ili ulaznicu s projekcije tog dana. Tamo ćete vjerojatno moći vidjeti i specijalne goste festivala - prošlogodišnjeg laureata ZFF-a i oskarovca Floriana Henckela von Donnersmarcka, Jana Cvitkoviča, Srđana Karanovića, Nebojšu Glogovca, Kristijana Milića, a tko zna – možda naletite i na Severinu...    

Komentari

Nema komentara.