Upoznajte 4 europska otkrića - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Upoznajte 4 europska otkrića

Upoznajte 4 europska otkrića

Europsku filmsku nagradu čeka jedan od debitanata – film o kultnom pjevaču, izgubljenim Egipćanima, posrnulom muslimanu ili zlostavljanom policajcu.

s.p. 28.09.2007 0 komentara

Upoznajte 4 europska otkrića

Kao sastavni dio Europskih filmskih nagrada, Europska filmska akademija dodjeljuje i nagradu Europsko otkriće (European Discovery Award), kojom se nagrađuje najbolji debitantski film dugog metra. Prošlogodišnji pobjednik bio je francusko-gruzijski '13' ('Tzameti') Gele Babluanija, koji se mogao vidjeti i na programu 4.ZFF-a. Ove godine je od početna 63 filma u selekciji, izabrano četiri kandidata, za koje će glasovati 1800 članova Akademije: 

*'Bikur ha-tizmoret' ('The Band’s Visit'), r: Eran Kolirin, u: Saleh Bakri, Uri Gavriel, Ronit Elkabetz

'Bikur ha-tizmoret' ('The Band’s Visit'), r: Eran Kolirin

Humorna drama s multikulturalnom potkom. Egipatski policajci dolaze u Izrael kao svirači limene glazbe, ali se izgube u velikom gradu...  film je već dobio nagradu publike na ovogodišnjem SFF

* 'Control' /NASLOVNA/, r: Anton Corbijn, u: Sam Riley, Samantha Morton, Alexandra Maria Lara


'Control', r: Anton Corbijn, trailer

Film kultnog fotografa (Anton Corbijn) o kultnom pjevaču (Ian Curtis) kultne grupe (Joy Division) sigurno će postati kultnim. Autor filma je fotograf koji zna pripovijedati slikom, a kao redatelj video-spotova zna spajati emocije i glazbu. Ekskluzivna najava – film se nalazi u konkurenciji 5. Zagreb Film Festivala, očekujemo darkere i filmofile svih opredijeljenja na projekciji. 

* 'Gegenüber' ('Counterparts'), r: Jan Bonny, u: Matthias Brandt, Victoria Trauttmansdorff, Wotan Wilke Möhring


'Gegenüber' ('Counterparts'), r: Jan Bonny, trailer

Njemačka drama ima angažiranu priču o obiteljskom nasilju, ali sa zanimljivim odmakom. Glavni junak je policajac kojeg mlati njegova supruga učiteljica, a radnja filma događa se baš u vrijeme prije Božića.  

* 'Takva' ('A Man's Fear of God'), r: Özer Kiziltan, u: Erkan Can, Güven Kiraç, Meray Ülgen

'Takva' ('A Man's Fear of God'), r: Özer Kiziltan

Tursko-njemačka koprodukcija bavi se Muharremom, gorljivim muslimanom koji živi u strogom celibatu i molitvi. Kada mu dodijele posao zbog kojeg mora biti u kontaktu s vanjskim svijetom, dolazi u mnoga iskušenja. 

Prva tri filma imala su svoje premijere u Cannesu ove godine, a 'Takva' je odnio Srca Sarajeva, nakon europske premijere na Berlinaleu – to već dovoljno govori o ugledu tih debitantskih filmova.  

Kad smo kod Europskih filmskih nagrada, još jednom da vas sve podsjetimo: do  31.10. 2007. možete glasovati za Nagradu publike Europskih filmskih nagrada, odlučiti pobjednika i osvojiti svoje mjesto na dodjeli 20. europskih filmskih nagrada, koja se održava 1. prosinca u Berlinu.

Link za glasovanje je ovdje, a možete konzultirati i naš tekst o nominiranim filmovima.

Komentari

Nema komentara.