Što se vozi u kolicima? - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Što se vozi u kolicima?

Što se vozi u kolicima?

Dok vi vrijedno gledate eksperimentalu na 25FPS, mi smo provjerili što nas čeka na idućem zagrebačkom festivalu - onom koji se zove ZFF.

s.p. 26.09.2007 3 komentara

Što se vozi u kolicima?

5. Zagreb Film Festival održat će se od 21. do 27. listopada 2007. godine, u dvoranama Studentskog centra i kinu Europa, a Festival postaje veći, bolji i - duži. Naime, traje jedan dan više no dosad, tako da brojni gledatelji stignu pogledati oko 70 filmova iz cijelog svijeta, od kojih čak 40-ak debitantskih, prvih ili drugih filmova raznih autora. U službenoj konkurenciji očekuje nas 11 cjelovečernjih, 15 kratkometražnih igranih te 12 do 14 dokumentarnih filmova, koji se natječu  za nagradu Zlatna kolica i Vip nagradu publike. U programu Kockice moći ćemo vidjeti i nekoliko svježih hrvatskih naslova. Sav glavni igrani program imat će svoje jutarnje pretpremijere u Kinu SC i reprize sutradan u Kinu Europa, dokumentarci se repriziraju u Kinu &TD, a matineje se drugi put prikazuju istog dana u kinu Europa.

Na zagrebačkom filmskom meniju poslastica glavnog programa je novi film pobjednika prvog ZFF-a Andreja Zvjaginceva 'The Banishment' ('Izgnanie')/NASLOVNA/ , snimljen prema romanu ‘Laughin Matter’ Williama Saroyana. Film je bio nominiran za Zlatnu palmu ove godine, a okićen je nagradom za najboljeg glumca (Konstantin Lavronenko) na istom festivalu. Bavi se bračnim parom čiji odnos se pogoršava kada žena ostane trudna s drugim muškarcem, a stvari krenu još gore kada muž pozove svog kriminalu sklonog brata da mu pomogne pri organiziranju abortusa. U programu konkurencije je još jedan pobjednik ZFF-a, kineski redatelj Li Yang koji je 2004. slavio s debitantskim filmom 'Blind shaft', a sada predstavlja drugi film - 'Blind mountain' ('Mang shan') o djevojci koju otmu i prodaju jednom brđaninu.

Iz susjedstva nam dolazi srpska 'Klopka' Srđana Golubovića, a publika će se sigurno zabaviti uz urnebesnu novozelandsku indie komediju 'Eagle vs Shark' . Riječ je o debiju mladog redatelja Taike Waititia koji je uz pomoć prijatelja snimio film za samo 25 dana, a zaradio je nominaciju za veliku nagradu žirija na Sundanceu 2007. Riječ je o uvrnutoj ljubavnoj priči o dvoje teških gikova; samozatajnoj, ali pametnoj i vječno optimističnoj Lily (Loren Horsley) koja radi kao blagajnica u fast food rupi i Jarrodu (Jemaine Clement), vrlo umišljenom i bezidejnom djelatniku kompjutorskog dućana. Kad se njegov egoizam i njena pamet konačno spoje na jednoj kostimiranoj zabavi, čudan dvojac kreće u nevjerojatnu osvetničku misiju...


'Eagle Vs Shark', r: Taika Waititi, trailer

U dokumentarnom programu najavljen je britanski film 'We are together' Paula Taylora, nagrađen na desetak značajnih festivala (IDFA, Tribeca, Edinburgh). Taylorov film je dirljiva priča o neobičnom sirotištu u Južnoafričkoj Republici u kojem su stanovnici uglavnom djeca roditelja preminulih od AIDS-a, koji svoje tužne životne priče ujedine u pjesmi, te se dogodi nešto veoma neobično…

O pobačaju je riječ i u filmu '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana', u kojem pobjednik Cannesa, Rumunj Christian Mungiu predstavlja potresnu priču o studentici Otiliji (Anamaria Marinca) koja u komunističkoj Rumunjskoj pomaže cimerici Gabiti da obavi pobačaj. Taj film će se prikazivati u programu Matineja, u kojem ne nedostaje i ostalih medicinskih tema – hit će sigurno biti i 'Sicko', kritika američkog zdravstva u kojoj Michael Moore pokazuje zašto pametni Ameri idu na liječenje u Kanadu.

Kao najavu predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, ZFF će prikazati i kontroverzan program Izbori, s dokumentarnim i igranim filmovima o političkim i državnim izborima koje je izabrao upravitelj Jugoslavenske kinoteke Dinko Tucaković. Novost je program dugometražnih filmova za djecu Vip Bibijada, a prije svake projekcije će u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom biti prikazani i kratki filmovi učenika i učenica osnovnih i srednjih škola.

Fanovi europskog filma će opet u Klubu 100 uživati u hitovima koji su u matičnim europskim zemljama imali najmanje 100.000 kino gledatelja, a to su ove godine filmovi iz Islanda, Mađarske, Belgije, Švicarske i Finske. Program debitantskih filmova Moj prvi film ove godine će biti In Memoriam preminulim filmašima Ingmaru Bergmanu, Michelangelu Antonioniju, Anti Peterliću i Zoranu Tadiću, a filmove iz ove sekcije odabrao je filmski kritičar Nenad Polimac. Nastavlja se i Flash Film Award, natjecateljski program kratkih flash animacija, a ove godine se održava na temu: Satovi.

Uz filmske programe, ZFF obiluje i brojnim ostalim popratnim događanjima, promocijama knjiga, koncertima i ostalim tulumima, pa se kao i prethodnih godina za nadati - gužvi.

Komentari
A: prgo 12.10.2007 Pogledaj profil

hvala, hvala...nakon nekoliko smsova, karta mi je v djepu :))

A: uredništvo 12.10.2007 Pogledaj profil

evo, friško preuzeto sa službenog sitea ZFF-a:
"Ulaznice za programe 5. Zagreb Film Festivala moguće je kupiti na festivalskim blagajnama, putem SMS-a ili Vodafone live!mobilnog portala (Vip korisnici) te online putem portala www.ulaznice.hr. Možete ih i rezervirati putem naše internet stranice. Prodaja ulaznica SMS-om kreće već od 11. listopada!"

A: prgo 11.10.2007 Pogledaj profil

zna li netko, kada ce pustiti u prodaju festivalske ulaznice i kupnju preko VIPa (kao prije)?