Njemačko-izraelski film o – holokaustu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Njemačko-izraelski film o – holokaustu

Njemačko-izraelski film o – holokaustu

Izraelski crni humor, njemački konclogor, Jeff Goldblum, Derek Jacobi, William Dafoe i Paul Schrader. Eksplozivni sastojci za idući Berlinale.

s.p. 31.07.2007 0 komentara

Njemačko-izraelski film o – holokaustu

Njemački i izraelski filmaši su prvi put snimili koprodukcijski film s najosjetljivijom temom za obje nacije – holokaustom. Film zbog kojeg se odigrala ta povijesna suradnja zove se 'Adam Resurrected', a temelji se na crnohumornom romanu izraelskog autora Yorama Kaniuka, kojeg je objavio 1969. U to vrijeme Izrael je bio pun pobjedničke atmosfere zbog uspješnih ratova koje je vodio, pa po piščevim riječima nitko nije želio slušati priče o žrtvama i roman je u to vrijeme doživio neuspjeh.   

Sada su producenti 'oživjeli' 'Uskrslog Adama' i osigurali produkciju od 7 milijuna eura. Od njemačkih top glumaca tu su Moritz Bleibtreu ('Trči, Lola, trči'), Juliane Koehler ('Nigdje u Africi') i Veronica Ferres ('Rossini'), a od izraelskih glumica najpoznatija je Ayelet Zurer koja je glumila u 'Munchenu'. Ulogu Adama dobio je Jeff Goldblum, koji je već izjavio da mu je to najteža uloga u karijeri, no svejedno je uživao jer mu je jednan od partnera, u ulozi njemačkog liječnika, bio legendarni Derek Jacobi. Također vrlo zahtjevnu ulogu, lik zapovjednika logora, dobio je Willem Dafoe, koji stalno radi s redateljem filma, Paulom Schraderom. Schrader je možda i najveće iznenađenje projekta, on je američki kalvinistički redatelj koji nema izravne veze sa Židovima ili Nijemcima. Ipak, kažu da je baš on prikladan za film jer redovito kao scenarist ('Taksist', 'Posljednje Kristovo iskušenje') i kao redatelj ('Mishima') istražuje kompleksne likove i njihove teške moralne izbore.  

Priča filma govori o Adamu Steinu, njemačkom Židovu koji je prije rata radio kao klaun, a u logoru ga prisiljavaju da se nastavi baviti istim poslom i svira violinu dok tisuće njegovih sunarodnjaka odvode u plinske komore.  

Njemački kritičari tvrde da je problem filma u tome što nalikuje Benignijevom 'Život je lijep', te da se nalazi na opasnom terenu, 'ako ispadne presmiješan, ispast će da vrijeđa žrtve, a ako ispadne preozbiljan, onda krivo predstavlja likove i ugođaj knjige.' No, da bismo procijenili imaju li pravo morat ćemo pričekati do veljače, kad će film imati premijeru na Berlinskom filmskom festivalu

Komentari

Nema komentara.