Šerbedžija otvara Toronto - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Šerbedžija otvara Toronto

Šerbedžija otvara Toronto

Nasilni Cronenberg, duhoviti Arcand i romantični Girard na red dolaze tek nakon novog filma Jeremyja Podeswe, u kojem Šerbedžija igra arheologa. 

s.p. 11.05.2007 0 komentara

Šerbedžija otvara Toronto

32. filmski festival u Torontu (6.-15. rujan 2007.) otvorit će se uz svjetsku premijeru 'Fugitive Pieces', kanadske drame Jeremyja Podeswe u kojoj glavnu ulogu tumači Rade Šerbedžija. Film je snimljen prema Orange nagradom ovjenčanom romanu kanadske pjesnikinje Anne Michaels, a govori o čovjeku koji nastoji prevladati traume iz djetinjstva u vrijeme Drugog svjetskog rata, zbog kojeg je morao bježati iz Poljske u Grčku. Grčkog arheologa Athosa, koji dječaku spašava život i vodi ga u novu domovinu, glumi Rade Šerbedžija, a ostatak multinacionalne glumačke ekipe u ovom filmu o useljenicima čine Englezi Stephen Dillane ('Sati') i Rosamund Pike ('Ponos i predrasude'), Izraelka Ayelet Zurer('Munchen'), i Kanađanka bugarskog porijekla Nina Dobrev ('Away from Her').

Domaći, kanadski filmaši, čude se ovom izboru, ne samo zato što u filmu nema velikih međunarodnih zvijezda, već i zato što čast otvaranja nije dopala nekog uglednijih  kanadskih filmaša čiji će se novi filmovi naći u programu, poput  Arcanda, Cronenberga i Girarda.

Oskarovac Arcand pripremio je 'L'Age des tenebres' ('Age of Innocence'), komediju o državnom službeniku koji bježi od stvarnosti u svijet fantazije, u kojem mu društvo prave Diane Kruger i Emma de Caunes. Na lijepe glumice nije imun ni David Cronenberg, koji je angažirao Naomi Watts da glumi u napetoj drami 'Eastern Promises'. U novom Cronenbergovom filmu o nasilju opet glumi i  Viggo Mortensen ('Povijest nasilja'), u ulozi zagonetnog i okrutnog Nikolaja koji je povezan sa zloglasnim londonskim mafijašima. U njegov život ulazi nevina Anna (Naomi Watts) a Nikolaj se ubrzo nađe uvučen u izdaju i ubojstvo.

Redatelj Francois Girard je svoju muzu našao u Keiri Knightley, koja glumi u povijesnoj drami 'Silk'. Kao što ime govori, romansa filma vezana je uz elegantnu svilu, čiji švercer u 19. stoljeću putuje iz Francuske u Japan, gdje se zaljubljuje u predivnu Europljanku, konkubinu lokalnog plemića.

Ostatak festivalskog programa organizatori najavljuju tek za srpanj, kad ćete ga i vi moći pregledati na službenom festivalskom sajtu.

Komentari

Nema komentara.