Condoleeza ne da na Borata - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Condoleeza ne da na Borata

Condoleeza ne da na Borata

Na samom dnu dna godišnjeg izvještaja o ljudskim pravima State Departmenta smjestio se Kazahstan i to zbog ograničavanja prava - Boratu!

p.h. 07.03.2007 0 komentara

Condoleeza ne da na Borata

U nedavno objavljenom izvještaju o poštivanju ljudskih prava u svijetu koji svake godine izdaje State Department, Kazahstan je dobio najveću packu i to, između ostalog, zbog kršenja prava na slobodno izražavanje Sachi Baronu Cohenu a.k.a Boratu.

U izvještaju za 2006. koji je u utorak, 06.03 izdala državna tajnica Condoleeza Rice Kazahstan se kritizira kao zemlja bez nezavisnog sudstva, prozvani su zbog tromosti u istraživanju prošlogodišnjeg ubojstva opozicijskog kandidata Altynbeka Sarsenbaiulya, njegovog šofera i tjelohranitelja. Jedna od točaka je i činjenica da je Boratu krajem 2005. oduzeto pravo na korištenje kazahstanske domene www.borat.kz, a u izvještaju stoji i da je sloboda izražavanja u Kazahstanu nepoznanica.

Krivi su, kaže izvještaj, i za policijska i vojna ugnjetavanja civila, nezdrave uvjete u zatvorima, nezakonita uhićenja, ograničavanja slobode okupljanja, nasilje nad ženama, trafficking i ograničavanje ljudskih prava na svim razinama, a za većinu se točaka okrivljuje dugogodišnjeg kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbayeva. Cijeli izvještaj za Kazahstan pogledajte ovdje.

Sacha Baron Cohen je već dugo trn u oku kazahstanske vlade koja je u početku prema njemu zauzela neprijateljski stav, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova mi je prijetio tužbom na što je Borat odgovorio 'Podržavam svoju vladu u nastojanju da tuže tog Židova'. Kazahstanska vlada je i prije no što je Cohenov film zaradio 248 mil $ na svjetskim kino blagajnama posvetila 'popravljanju' ugleda Kazahstana organiziranjem raznih manifestacija diljem SAD-a ne bi li popravila 'štetu' koju joj je nanio Boratov PR. Druga strana medalje, činjenica da je Cohen, osim zaostalosti Kazahstana razotkrio i mentalnu zapuštenost prosječnog Amera, možda iskrsne u nekom od sljedećih izvještaja.

Kako u State Departmentovom izvještaju stoji Hrvatska, provjerite ovdje.

Komentari

Nema komentara.