Queer BBC u šumi tuškanačkoj - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Queer BBC u šumi tuškanačkoj

Queer BBC u šumi tuškanačkoj

Queer subote petkom (i) subotom predstavlja izbor dramskog programa BBC-ja. Provedite i ovaj vikend u šumi tuškanačkoj. Sve projekcije su besplatne.

filmski.net 23.11.2006 0 komentara

Queer BBC u šumi tuškanačkoj

Alan Hollinghurst predvodi BBC-jev vikend na Queer subotama petkom (i subotom). Dramski program BBC-ja poznat je diljem svijeta po izvrsnim produkcijama i suverenosti svog pristupa suvremenim (i klasičnim) temama. Tako se tijekom godina u toj kući stvorila vrlo snažna prisutnost i lezbijskih i gay uprizorenja prema nekim od nagrađenih knjiških predložaka koji su obilježili lezbijsku i gay književnost.

Jeanette Winterston i njena knjiga 'Naranče nisu jedino voće' oduševile su publiku svojim pomaknutim humorom djetinjeg pogleda na konzervativizam engleske malograđanštine. Istoimenom mini-serijom u tri nastavka BBC je nezaboravnim likovima popularne knjige dao nov, javniji život. Serija je prvi puta u Hrvatskoj u cijelosti bila prikazana na Queer Zagreb festivalu 2005., a prije toga je devedesetih bila zabranjena na HTV-u zbog nedoličnosti.

BBC se nedavno upustio u još jednu neheteroseksualnu avanturu snimanjem serijala prema bestseleru Alana Hollinghursta 'Linija ljepote', dobitnika Bookerove nagrade 2004. godine. Ekranizacija vjerno prati roman i s dozom cinične nostalgije prezentira gledateljima posebnu epohu britanske povijesti pod konzervativnom vlašću Margaret Thatcher. Osamdesete su bile važne godine i jačanja gay pokreta u Britaniji, ali i doba nekontroliranog širenja AIDS-a. 'Linija ljepote' postala je važan moment u definiranju važnog dijela gay prošlosti, ali ne treba zanemariti niti činjenicu da se radi o vrlo seksi priči koja voli istraživati seksualnost u svim smjerovima.

Kao poseban dodatak treba dodati i treći potencijalni biser BBC-ja, film 'Kad ostarim' o ljubavi između dva muškarca starije dobi. Radi se o izuzetno važnoj temi koja se rijetko pojavljuje pred publikom i zaista vrijedi iskoristiti priliku pogledati je.

Ulaz na projekcije je besplatan!

PROGRAM:

petak, 24. 11. 2006.
19.00 'Kad ostarim', 2004., 90', r. Jon Jones
21.00 'Naranče nisu jedino voće', 1990, 165', r. Beeban Kidron

subota, 25. 11. 2006.
19.00 'Kad ostarim', 2004., 90', r. Jon Jones
21.00 'Linija ljepote', 2006, 179', r. Saul Dibb / NASLOVNA/

Komentari

Nema komentara.