Queer Zagreb / 07. - 11. rujna 2005. - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Queer Zagreb / 07. - 11. rujna 2005.

Queer Zagreb / 07. - 11. rujna 2005.

Queer se vratio odličnoj formi još sa svojih početaka – pametnom miksu filma&ostalih umjetnosti. U znaku početka je i tema ovoga fest. broja – heteronormativnost djetinjstva.

filmski.net 29.08.2005 0 komentara

Queer Zagreb / 07. - 11. rujna 2005.

Po pregledanom programu, koji se prošloga tjedna objavio na novim i vragoljastim službenim stranicama, zaključujemo da se koncept Queera ove godine baš fino okoristio filmskim, kazališnim, književnim, likovnim i inim drugim dobrim ostvarenjima koja se dotiču heteronormativnosti djetinjstva, što je tema koju žele približiti 'široj' javnosti putem svoga programa koji uključuje i pozamašan bunt konferencija koje će se održati u Goeteovom institutu.

'Queer Zagreb prepoznaje normiranje djetinjstva kroz javne odgojno – obrazovne institucije kao prakticiranje i promoviranje nasilja nad djecom uskraćujući im mogućnost slobodnog razvoja individualnosti. Namećući od najranije dobi rodne stereotipe kao 'najsigurnije' okruženje za djecu, društvo agresivno usmjerava njihovo odrastanje istovremeno percipirajući svoje postupke kao zaštitničko ponašanje,' objašnjavaju svoj izbor.

Queerovci su za sebe u rujnu rezervirali pet dana, od srijede 07., kada će festival otvoriti performans D.D.D. Takaoa Kawaguchia iz Japana, do nedjelje 11. i zadnjeg filma s programa, na FILMSKOM već opjevanoga 'Mysterious Skin' Gregga Arakija. I razularenog tuluma za kraj.
Mada je najpametnije uputiti vas na informativne službene stranice da si fino zacrtate festivalsku putanju, ipak ne možemo odoljeti da vam prije toga ne nabacimo pokoji biser na nos,
poput filmova: 'o hvala vam što ste ga dofurali' 'Nowbody Knows' Hirokazu Koreede (naslovna), 'Ma Vie En Rose' Alaina Berlinera, 'Transamerica' Duncana Tuckera, 'Oca i sina' Aleksandra Sokurova, važnoga dolkumentarca Michela Horvata 'We are Dad', nekolicine kratkiša slatkiša te predstava
'Wagner Ribot Pina Miranda' Wagnera Schwartza iz Brazila, Buljanove 'Schneewittchen – After Party', 'Matildin valcer' Compagnie Médiane iz Francuske,
spotova Sigur Rósa koji bi trebali poslužiti kao 'warm up' za neko njihovo buduće ukazanje,
izložbi poput 'naopako' uzgojenih 'Ispod TRATINČICA' prijašnjeg queer kolaboranta Silvija Vujičića u Galeriji Račić…

I kad ste već pomislili da je to svo biserje, Queer nudi još…. Anime selekcija Japanke Akiko Mizoguchi iz Nacionalnog filmskog centra: 'Revolucionarka Utena' (Shojokakumei Utena) Kunihiko Ikuhara, Kizuna (I i II) Rin Hiroo i Aino kusabi ( Wedges of Love) Katsuhito Akiyame.

I još.....

Komentari

Nema komentara.