I izraelski 'Brokeback' doživio fatalnu nesreću - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      I izraelski 'Brokeback' doživio fatalnu nesreću

I izraelski 'Brokeback' doživio fatalnu nesreću

Desničari ga mrze, ljevičari bojkotiraju, vani ga ne žele, a doma ga ni ne mogu gledati kako spada – to je stvarno baksuzan film.

s.p. 16.10.2006 0 komentara

I izraelski 'Brokeback' doživio fatalnu nesreću

Neki filmovi jednostavno su predodređeni da dožive nesreću, posebno ako se poklope razne povijesne okolnosti, a to su na festivalu u Torontu shvatili ljubavni i filmski partneri Eytan Fox (redatelj) i Gal Uchovsky (scenarist i producent), koji su predstavljali film 'Ha buah' ('The Bubble' tj. balon).

Film je dobio naziv po terminu kojeg koriste Izraelci kad opisuju život u kozmopolitskom Tel Avivu, gradu koji je netipičan za Izrael pa se zato smatra da njegovi stanovnici žive u svom vlastitom 'balonu'. Zato je i moguća priča filma po kojoj u tom gradu ilegalno boravi Palestinac Ashraf koji se upoznaje s mladim Židovima koji se protive ratu i pomažu mu da se snađu.

Glavni zaplet počinje kada Ashraf započinje romansu sa Židovom Noamom, a o tome što će biti kasnije može se nagađati iz toga što je radni naziv filma bio 'Romeo i Julija'. Ipak, autori se nisu htjeli usredotočiti samo na prikaz veze 'dvojice Romea' već su htjeli smjestiti film u širi društveni kontekst pa je zato i promijenjen naziv filma jer se film bavi i heteroseksualnim likovima. Kritičar 'Varietyja' pohvalio je glumačke interpretacije, iako smatra da je kraj filma predvidljiv no najlošije reakcije ipak će stići iz nefilmskih krugova. 

Zbog gej tematike i prikaza mješovite veze ogorčeni su konzervativni gledatelji u Izraelu (i Palestini). Desničarima cijelog svijeta i 'finoj' festivalskoj publici smeta prikaz gej seksa, a na festivalu u Kanadi su ljevičari pozivali na bojkot zbog izraelske intervencije u Libanonu. Ironija je da se film nije dugo prikazivao ni kod kuće, taj antiratni film je u Izraelu počeo svoju kino distribuciju baš tjedan dana prije rata u Libanonu pa su uskoro kina zatvorena, a potencijalni gledatelji završili u skloništima.

Redatelj Fox se požalio kako film zbog toga što je rađen u Izraelu teško nalazi festival gdje bi se mogao prikazati, a za utjehu savjetujemo mu da film prijavi na naš queer festival, baš kao što je tu uradio i sa svojim prethodnim gej filmom (o ljubavi izraelskih oficira - na izraelsko-libanonskoj granici!) 'Yossi i Jagger'.

Komentari

Nema komentara.