Nikad masniji program Zagreb Film Festivala - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nikad masniji program Zagreb Film Festivala

Nikad masniji program Zagreb Film Festivala

Borat, Gospođica, Sniffer, Sapunica, Taxidermia, Mala miss Amerike, Life In Loops... Od ovogodišnjeg izdanja ZFF-a zavrtit će vam se u glavi.

p.h. 05.10.2006 0 komentara

Nikad masniji program Zagreb Film Festivala

Na konferenciji za novinare u Klubu SC-a predstavljen je plan i program 4. Zagreb Film Festivala koji će od 16. do 21. listopada okupirati sve prostore SC-a, a po prvi put i dvoranu kina Europa gdje će se u vrtiti predpremijere i reprize.

Za prve nagrade u svojoj kategoriji, Zlatna Kolica, natječe se 10 cjelovečernjih, 10 kratkih igranih filmova i 14 dokumentaraca. Čast otvaranja festivala pripala je Canneskom slavljeniku iz 2006. u kratkometražnoj konkurenciji, filmu 'Sniffer' norveškog autora Bobbiea Pearsa, te dugometražnom pobjedniku Locarna i Sarajevo Film Festivala, filmu 'Gospođica' Andreje Štake.

U dugometražnoj konkurenciji, između ostalih, bit će prikazan i pobjednik Berlinalea 2006 u kategoriji debitantskog filma, 'Sapunica' danske redateljice Perenille Fischer Christensen, 'Taxidermia'/NASLOVNA/, bizarna drami o djedu, ocu i sinu mađarskog redatelja Györgya Pálfija, triler '13 (Tzameti)', debitantski neo-noir dobitnika velike nagrade žirija na Sundanceu 2005. Gruzijca Géle Babluanija, veliki američki kino hit 'Mala miss Amerike' koji se bavi aktualnom problematikom izbora ljepote na kojima se natječu djevojčice. Za potpuni popis cjelovečernjih filmova u konkurenciji provjerite službene stranice.

'Life In Loops' Time Novotnya, 'Balkanska rock priča' Mladena Vekića, i 'Radiofobija' Španjolca Juliana Sota samo su neka od iznenađenja dokumentarne sekcije, a što vas, osim spomenutog 'Sniffera' i hvaljenog 'Sretan put Nedime' Marka Šantića čeka u konkurenciji kratkog igranog filma, provjerite ovdje.

Uz Kockice, natjecateljski program hrvatskih filmova, ove godine gledamo i filmove iz Bunkera, odnosno filmove zabranjivane u raznim režimima iza bivše 'željezne zavjese' prema izboru g. Bernda Budera, filmskog kritičara i jednog od programera Berlinalea i filmskog festivala u Cottbusu. Tu je 'Plastični Isus' Lazara Stojanovića, kontroverzni film koji je u Jugoslaviji bio zabranjen, a u kojem naslovnu ulogu igra konceptualni umjetnik Antonio G. Lauer, ruski 'Komesar' Aleksandra Askoldova, mađarski 'Svjedok' Pétera Bacsóa, 'Lastavice na žici' Jiøija Menzela, i ostali koje možete provjeriti ovdje.

Posebno ističemo Matineje u 13.00 s premijernim hit naslovima jer se u sklopu tog programa u petak, 20.10 u kinu SC vrti 'Borat' Larry Charlesa, a tu je i kontroverzni dobitnik Srebrnog Medvjeda Berlina 2006. 'Put u Guantanamo' Michaela Winterbottoma, koji je trebao biti prikazan i na minulom Motovunu, 'Perfume: The Story of a Murderer' Toma Tykwera i dobitnik nagrade za režiju minulog Cannesa, višejezični 'Babel' Alejandra Gonzaleza Inarritua.

U sekciji Klub 100, programa europskih filmova koji su u protekloj godini imali više od 100.000 kino gledatelja vrte se: 'Usta na usta' švedskog redatelja Bjorna Rungea, danski 'Adamove jabuke' Andersa Thomasa Jensena, 'Cijela zima bez topline' švicarsko-belgijsko-poljska koprodukcija redatelja Grega Zglinskog i još poneki. Klik na detaljan popis.

Od debitantskih radova proslavljenih redateljskih veličina koji se vrte u sekciji Moj prvi film čekaju vas prvijenci Neila Jordana, Kena Loacha, Pedra Almodovara, Ang Leeja i Bertranda Taverniera, a u suradnji s Queer Zagreb festivalom, 4. ZFF prikazuje i 'Shortbus' Johna Camerona Mitchella.

I na kraju - zabava, ono po čemu je ZFF poznat u jedankoj mjeri sa filmovima: Jan Jelinek, Trapez, Zabranjeno pušenje, Pytzek, Luka, ekipa DJ-a iz Engleske koji su već redovni gosti i sviraju za 'put i bonove u SCu', Basheskia & Edward Eq.......

Komentari

Nema komentara.