DAJ MI KINO! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      DAJ MI KINO!

DAJ MI KINO!

Javni poziv na akciju spašavanja hrvatskih kina!

filmski.net 12.09.2006 0 komentara

DAJ MI KINO!

Poželi li neki vaš europski prijatelj u gostima da ga provedete kroz zagrebačka kazališta, tu mu želju neće biti teško ispuniti. Laganom šetnjom po karti najuže jezgre grada, od Trga Maršala Tita (gdje je smješteno Hrvatsko narodno kazalište) preko Frankopanske (Dramsko kazalište Gavella), pa Ilicom (Kazalište Kerempuh) i Gajevom do Tesline (Zagrebačko kazalište mladih), skenirat će gotovo sve najvažnije punktove zagrebačkoga kazališnog života.

Ako vaš gost voli šetati, vrlo brzo može stići i do Exita, Kazališta lutaka, Komedije i Vidre... A ako kani ostati u Zagrebu dulje vrijeme ili se tu privremeno nastaniti, možete ga upozoriti na još dvije buduće kazališne lokacije u Ilici – na mjesto nekadašnjega kina Lika, gdje će jednog dana osvanuti plesno-kazališna scena,  te bivšega kina Apolo, koji je gradska vlast, zajedno s povećom investicijom za detaljno preuređenje, velikodušno donirala Vitezovim Histrionima.

Zaželi li pak vaš Europljanin otići u kino ili, ne-daj-bože, pogledati kakav vrijedan (možda i hrvatski) film, vjerojatno ćete se, kao domaćin koji želi ostaviti dojam, naći u velikim neprilikama. Ako pritom u jedinom preostalom gradskom kinu (Europa) igra neka dječja zafrkancija, ne samo da će morati raširiti kartu ili potegnuti tramvajem izvan centra, nego će se (kad tamo konačno dođe) morati sudarati s potrošačima trgovačkih središta kojima je gradska vlast prepustila brigu za filmoljupce.

Možda ćete poslije biti zasuti nimalo jednostavnim pitanjima:  Zašto u centru milijunske hrvatske metropole uopće nema nikakvog repertoarnog kina? Ili ih možda nikada nije ni bilo? I jesmo li mi u Hrvatskoj možda preskočili dvadeseto – filmsko - stoljeće, da bi se u dvadeset i prvom vratili u devetnaesto – kazališno?

A devetnaesto stoljeće, u sprezi s predmodernim i predurbanim načinom trgovanja javnim dobrom, ovih dana namjerava zadati posljednji udarac simbolu modernosti i urbaniteta – kinu

Nakon što su sva druga gradska kina rasprodana, pozatvarana, pretvorena u kazališta, trgovine ili skladišta – najvećem i najstarijem zagrebačkom kinematografskom hramu, znakovita naziva EUROPA, prijeti pretvaranje u još jednu kazališnu scenu!  Konzervativnu, koliko je to i institucija kojoj bi pripadala (Hrvatsko narodno kazalište) i uvelike ovisnu o državnom i gradskom novcu!

Hrvatska država i grad Zagreb, koji podupiru takvu transakciju, pritom još nisu ustanovili niti jednu filmsku instituciju od nacionalnoga interesa. Dopustili su da se sav  kinematografski pogon (Jadran film, kino-mreža) privatizira na sumnjiv način i prepusti osobnim financijskim interesima. Pretvaranje kina Europa u kazalište bit će posljednji udarac filmskoj kulturi i domaćoj kinematografiji, nakon kojeg se više neće moći spasiti ni preostale dvorane u manjim hrvatskim gradovima.

Nakon što je grčevitim pregovorima i vlastitim ulaganjima uspio revitalizirati kino Tuškanac i osigurati kakvu takvu cirkulaciju kinotečnog i umjetničkog filma u Hrvatskoj, Hrvatski filmski savez, u suradnji sa Zagreb film festivalom, poziva sve filmske udruge i producente, sve filmske djelatnike, umjetnike i filmoljupce, da nam se pridruže u akciji spašavanja hrvatskih kina. Na barbarski odnos prema filmskoj kulturi mjerodavne ćemo sljedećih tjedana podsjećati  na više načina:

*serijom filmića sa zajedničkim sloganom 'Daj mi kino!' i potpisom desetak hrvatskih redatelja, koje ćemo prikazivati u predigrama filmova na nadolazećim fetivalima, počevši od Zagreb film festivala
*potpisivanjem peticije, koje počinje 26. rujna 2006. u 20 sati na blagajni kina Europa, tijekom otvaranja izložbe filmske fotografije
*akcijama na gradskim trgovima i ulicama
*otvaranjem posebne web-stranice na kojoj će se moći potpisivati peticija

Od mjerodavnih ćemo tražiti da osiguraju kontinuitet kinematografskoga života u Zagrebu i Hrvatskoj, spašavanjem (otkupom) preostalih kina te subvencioniranjem 'hladnoga pogona' i programa u onim dvoranama koje mogu postati prikazivačka uporišta filmskih festivala, repriznih programa hrvatskih festivala, revija te hrvatskog i kulturalno vrijednog svjetskog filma, kojemu su vrata komercijalnih prigradskih multipleksa zatvorena.

Time ne želimo pomoći samo filmu i kinematografiji, nego i zaštiti stečevinu po kojoj se identificiramo kao civilizirana, urbana i europska sredina!            

Hrvatski filmski savez
Zagreb film festival

Akciju podržavaju:

Motovun film festival
Drušvo hrvatskih filmskih redatelja
Hrvatska udruga producenata
Hrvatsko društvo filmskih kritičara
Hrvatsko društvo filmskih djelatnika                                       Hrvatska udruga filmskih snimatelja

Komentari

Nema komentara.