Queer Zagreb šiba dalje - SFRJQ - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Queer Zagreb šiba dalje - SFRJQ

Queer Zagreb šiba dalje - SFRJQ

Queer subote petkom i (subotom) nakon genijalnog Bruce LaBrucea predstavljaju novu poslasticu – SFRJQueer ili skraćeno SFRJQ.

filmski.net 16.02.2005 0 komentara

Queer Zagreb šiba dalje - SFRJQ

Kako je pojam ‘queer’ nastao ipak nakon što nam se bivša SFR Jugoslavija raspala, tek je s ove vremenske udaljenosti moguće neke od filmova iz tog razdoblja svrstati pod Q-kapu. Ekipa organizatora napominje da su svjesni da je današnji prevod pojma queer malo preširok za ono što bi se u tom partijskom/socijalističkom/komunističkom sustavu moglo njime obilježiti, ali ga je bilo. Jer, kako oni to fino i partijski kažu: ‘Četrdesetpetogodišnju povijest jedne zemlje sa brdovitog Balkana činile su ne samo nacionalne, već i rodne i seksualne manjine!' Živio druže!

Program je raznolik, obiluje pravim biserima. Od Makavejevog 'Misterija organizma' preko Gotovčevih lamentacija do 'ne propustite' 'Špijuna na štiklama'. Slijedi raspored prenesen u integralnom queer.obliku:

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

PETAK 18. 02. 2005.
1900 'W.R. – 'Misterij organizma', r. Dušan Makavejev, Jugoslavija, 1971. 85'
g: Milena Dravić, Ivica Vidović, Jagoda Kaloper, Zoran Radmilović, Tuli Kapferberg
Kako sam Makavejev ističe, ovaj film je nastao na teoriji Willhelma Reicha da opresivni režimi žive od potisnute seksualne želje, jer se ona ipak mora izraziti, makar kroz zločin ili suludo pokoravanje autoritetima. Nema revolucije bez seksualne revolucije! Bruce LaBruce je taj poklik parafrazirao u svom posljednjem filmu 'The Raspberry Reich' u parolu da 'Nema seksualne revolucije, bez homoseksualne revolucije'. Zato, kako kaže u filmu Milena Dravić: 'Drugovi, jebite se rado!'

2100  'Plastični Isus', r. Lazar Stojanović, Jugoslavija, 1971., 77'
g. Vukica Djilas, Tomislav Gotovac, Adolf Hitler, Ante Pavelić, Josip Broz Tito, Ljubiša Ristić
Glumačka ekipa koja okuplja Hitlera, Pavelića i Tita sigurno upada u oči i barem na tren tjera na razmišljanje. Naravno, radi se ipak o korištenju arhivskih snimaka, ali koje se, gledajući ih danas u ovom svojedobno zabranjenom filmu, čine začuđujuće poznatim i nedovoljno dalekim. Isus je možda uskrsnuo, ali zato ideologije nikada nisu ni umrle.

'Dead Man Walking', r. Antonio G. Lauer aka Tomislav Gotovac, Hrvatska, 2005.,44'
Ovaj film, iako nastao nakon raspada SFRJ, odgovor je Antonia G. Lauera na film 'Plastični Isus' i u velikoj mjeri sumira umjetnički rad Gotovca. Materijali korišteni u filmu su nastali u raznim kamerama tijekom i prije postojanja SRFJ-a.

Misterij organizma, Dušan Makavejev

SUBOTA 19. 02. 2005.

1900  'Maškarada', r. Boštjan Hladnik, Jugoslavija, 1971., 86'
g. Miha Balo, Igor Galo, Blanka Jenko, Vida Jerman
Boštjan Hladnik, redatelj poznatih filmova 'Grad u pijesku' i 'Ples na kiši', jedan je od prvih koji se bavio homo predznakom na jugoslavenskoj filmskoj sceni čemu se najbolje svjedoči u ovom, pomalo zaboravljenom filmu o opsjednutosti, izgubljenosti i novom početku.

2100 'Špijun na štiklama', r. Milan Jelić, Jugoslavija, 1988., 80'
g. Boris Dvornik, Boris Novković, Dobrila Stojinić, Milan Štrljić, Ljiljana Sedlar, Milena Dravić, Mira Furlan, Bata Živojinović
Balkanska transvestija uvijek spada u kategoriju komedije, jer samo u komediji, a posebno u špijunskoj, se ne mora objašnjavati šovinizam, seksizam i mačizam kakvom izvori 'pravi' muškarac u haljini. Dobru zabavu garantira i all stars filmska ekipa čiji se reunion više ne može zamisliti ni u horroru, a kamo li komediji.

2300  'Dečki', r. Stanko Jost, Jugoslavija, 1976., 65'
g. Peter Rupnik, Goražd Pulko, Miro Podjed, Nada Božičeva, Borut Alujevič, Olga Puncarjeva
Temeljen na knjizi nastaloj prema dnevniku Nani Papalija iz 1938. Redatelj Stanko Jost je film snimio u vlastitoj produkciji 76., nakon što mu je snimanje bilo zabranjeno nekoliko godina ranije. Ovo je prvi slovenski film o gay odnosu te se nakon premijere 77. u Celju prikazao još samo na Ljubljanskom lezbičnom i gej festivalu 2004., inače najstarijem festivalu te vrste u Europi. Queer Zagreb film prikazuje premijerno u Hrvatskoj.

Cijena ulaznica je 20kn za pojedinačnu projekciju ili 50kn komplet ulaznica za sve projekcije. Blagajna Kina Tuškanac radi 18.02 od 1800-2100, a 19.02. od 1800-2100.

Smrt fašizmu, sloboda queeru!

Komentari

Nema komentara.