Berlinale - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Berlinale

Berlinale

Otvorenjem Sundancea zakuhava se ovogodišnja sezona filmskih festivala. Pa da nam ne budu puna usta samo Amerike, imamo se i mi Europljani čime podičiti.

16.01.2004 0 komentara

Berlinale

Berlinski međunarodni filmski festival, poznat i kao Berlinale, započet će 5. veljače i, kako se kaže, krenuti "drito" u glavu.

Kad smo već kod izreka, kažu i da dobri filmski festivali dobro odražavaju stvarnost. Prošle godine svjetska stvarnost je obilježena ratom pa će, u skladu s time, Berlinale započeti jednom ratnom pričom. Prvi prikazani film na festivalu biti će "Cold Mountain", priča o američkom građanskom ratu redatelja Anthonya Minghelle.

Idemo dalje sa stvarnošću. Natjecateljski dio festivala ispunjen je filmovima koji na različite načine govore o upletanju politike u život običnog čovjeka: "Country of my Skull", "Triple Agent", "Trilogia: To livadi pou dakrisi", "Beautiful Country" i "Ae Fond Kiss". I, eto, na našem putovanju kroz stvarnost stigosmo i do Hrvatske. Jedan od prvih filmova najavljenih na Berlinaleu bio je film Vinka Brešana "Svjedoci".

Da se ne bi pogubili u sadašnjici i egoistično zaboravili na zbivanja koja su "pripremila teren" današnjem filmu, brine se retrospektivni dio festivala. On je ove godine posvećen jedinstvenoj epohi u američkoj filmskoj povijesti.

"New Hollywood 1967 - 1976. Trouble in Wonderland" vrtit će ostvarenja iz tog izvanrednog desetljeća kada su filmovi odražavali duh novih političkih nastojanja. Eksperimentiranjem su se odmakli od ustaljenih pripovijednih obrazaca i oteli publiku velikim holivudskim studijima. Možda je diskretna preporuka organizatora festivala da bi se takvo razdoblje trebalo ponoviti.

Tradicionalno će se održati i Berlinale Talent Campus u kojem mladi filmski umjetnici surađuju s najpoznatijim filmašima, a od ove godine otvara se i Berlinale Co-Production Market. Tu će distributeri trgovati filmovima, ali će se i dogovarati nove koprodukcije i suradnje. Za budućnost filma.

Ako vam sve ovo još uvijek ništa ne znači i nemate pojma kakav i koliki je to festival - brzo se informirajte na našem siteu ili na www.berlinale.de, a onda kleknite na kukuruz i kao mantru ponavljajte: "Koji sam ja medvjed, koji sam ja medvjed, koji sam…"

Komentari

Nema komentara.