Robert Rodriguez je novi Diego Rivera? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Robert Rodriguez je novi Diego Rivera?

Robert Rodriguez je novi Diego Rivera?

Slavni se režiser prihvatio kista i s muralistom Yepesom napravio seriju slika na temu 'Terra Nostra: Solamente Salma'. A filmska umjetnost pati...

p.h. 07.04.2006 0 komentara

Robert Rodriguez je novi Diego Rivera?

Robert Rodriguez i Quentin Tarantino muku muče s dovršavanjem zajedničkog projekta. Naime, horor 'Grind House' koji se snima u Austinu malo je zapeo, a suradnici kažu kako su se dečki malo istrošili, pa se nema para za nastavak snimanja.

Tarantino se brzo snašao i organizirao svoj QT Festival u istom gradu, a ni Rodriguez nije dugo besposličario. Nedavno je uzeo kist u ruke i bacio se u slikarske vode, pa sa svojim dugogodišnjim prijateljem, muralistom Georgeom Yepesom priprema izložbu 'Terra Nostra: Solamente Salma'. Serija od 16 ogromnih platna s likom Salme Hayek bit će izložena u centru za suvremenu umjetnost u Rodriguezovom rodnom San Antoniu (Texas).

Rodriguezova fascinacija Salmom i njenim kvalitetama nije nikakva novost ('Desperado', 'Od sumraka do zore', 'Once Upon a Time In Mexico'), pa njeno postavljanje na mjesto popkulturne ikone Latino svijeta nikog nije začudilo. Yepes, cijenjeni losanđeleski 'Chicano' umjetnik poznat po svojim socijalno/povijesno osviještenim muralima i omotima albuma u vezi izložbe kaže: 'Kada bih morao birati da li ću napraviti 16 slika s likom Salme Hayek ili isti broj s likom Marilyn Monroe, uvijek bih izabrao Salmu'.

Muralističko - redateljski dvojac je nadahnuće za ciklus pronašao u liku žene s leptirima iz romana Carlosa Fuentesa 'Terra Nostra' (1975.) koji je inspiriran drevnom astečkom boginjom tzapapalotl. Meksički pisac kaže kako nije upoznat s projektom, ali mu je drago da su se njih dvojica poslužili tom mitskom figurom koja ionako nosi ambivalentne osobine:' O, da, stari meksički bogovi su protejski (odnosi se na grčkog boga transformacije, Proteja), mogu se pretvoriti u bilo što, kao na primjer Woody Allen u 'Zeligu'.

Komentari

Nema komentara.