Zlatni Medvjed berlinski putuje u Bosnu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zlatni Medvjed berlinski putuje u Bosnu

Zlatni Medvjed berlinski putuje u Bosnu

Jasmila Žbanić kući nosi Zlatnog Medvjeda, nagrađen je Pernillin 'A Soap', a ni Michael Winterbottom ne ide kući praznih džepova. 

p.h. 18.02.2006 0 komentara

Zlatni Medvjed berlinski putuje u Bosnu

Berlinsko se klupko konačno razmotalo. Upoznajte se s dobitnicima srebrnih, zlatnih i kristalnih Medvjeda, ponekih Teddya i drugih nagrada.

Glavna nagrada Belinskog festivala, Zlatni Medvjed, koju je dodijelio osmeročlani žiri u čijem su se sastavu našli i Charlotte Rampling, Matthew Barney te Janus Kaminski završila je u rukama Jasmile Žbanić koja je trofejem ovjenčana za svoju 'Grbavicu', a u Berlinu je pokupila i Peace Film Award, te posebnu nagradu ekumenskog žirija. Srebrnog Medu, grand prix žirija, dobili su Pernille Fischer Christensen za svoj 'A Soap', priču o ljubavi osamljene kozmetičarke i transseksualca, te Jaffar Panahi za nogometnu storiju 'Offside'.

Srebrni Medvjed za režiju dopao je u ruke Michaela Winterbottoma i Matta Whitecrossa za kontroverzni 'Road to Guantanamo'.

Najboljom glumicom proglašena je Sandra Huller iz filma 'Requiem' Hansa Christiana Schmidta, a za najbolju mušku ulogu u Berlinu je nagrađen Moritz Bleibtreu iz Rohlerovog 'The Elementary Particles'.

Za posebni umjetnički doprinos Zlatnog Medvjeda će kući ponijeti Jürgen Vogel, glumac, koautor i koproducent Glasnerovog 'The Free Will', a isti trofej odlazi u ruke Petera Kama za glazbu iz filma 'Isabella' Pang Ho – Cheunga.

Nagrada Alfred Bauer koja se dodjeljuje uratku koji otvara nove vidike u filmskoj umjetnosti pripala je Rodrigu Morenu za 'El Custodio', a posebna nagrada za dugometražni prvijenac uz koju ide i pripadajućih 25 000 eura otišla je u ruke Pernille Fischer Christensen.

Zlatni medo u kategoriji kratkih otišao je redatelju 'Never Like the First Time' Jonasu Odellu, a srebrni za 'Penpusher' Guillaumea Martineza, te 'Our Man in Nirvana' Jana Koestera.
U šarolikoj Panorama sekciji, nagrada je otišla Tali Hadid za 'Your Dark Hair Ihsan', a iz iste sekcije dolazi i dobitnik Prix UIP 'The Fence' Ricarda Iscara i Nacha Martina, te nagrade DAAD koja je otišla za 'Swanettes' Ronya Sassona.

Nagrada Kristalni Medvjed koju dodjeljuje dječji žiri pripala je filmu Nielsa Arden Opleva 'We Shall Overcome', a istu nagradu za kratki uradak djeca su pospremila u ruke Camerona B. Alyasina za film 'Never an Absolution'.

Queer nagrada Teddy dodijeljena je dugometražnom 'The Blossoming of Maximo Oliveros' Auraeusa Solita, dokumentarcu 'Beyond Hatred' Oliviera Meyroua, kratkom 'The Day I Died' Maryam Keshavarz. Nagrada Teddy žirija pripala je filmu 'Combat' Patricka Carpentiera.

Komentari

Nema komentara.