Femmes fatales, djeca i homići, Berlinale 2006. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Femmes fatales, djeca i homići, Berlinale 2006.

Femmes fatales, djeca i homići, Berlinale 2006.

Dobra umjetnost spaja i nespojive stvari, a specijalni programi berlinskog filmskog festivala pokazuju zašto je isti poznat po svojoj toleranciji.

s.p. 28.12.2005 0 komentara

Femmes fatales, djeca i homići, Berlinale 2006.

Pripreme za Berlinale (09. do 19. veljače 2006.) se zahuktavaju, tako je izabrana i predsjednica žirija, legendarna Charlotte Rampling koju smo 2004. gledali u erotičnom 'Bazenu'  i stripovskom 'Immortelu', a njeni najvjerniji  fanovi mogli su je gledati i u 'Jeruzalemskom sindromu' Jakova Sedlara, hr filmske trash uzdanice. Britanska glumica je surađivala s mnogim legendama (Visconti, Woody Allen, John Boorman, Alan Parker, Patrice Chereau), a poznata je po erotičnim i kontroverznim ulogama pa je tako snimila i 'Sirove strasti 2', koje su prava kamilica prema njenom najpoznatijem filmu, 'Noćnom portiru', koji se bavi sado/mazo vezom logorašice i esesovca.

U programu Konkurencije predviđeno je dvadeset i šest filmova, od kojih barem šest svjetskih premijera. Među njima je i djelomično hrvatski film, barem ako se računa bosansko-hrvatsko(Jadran film)-austrijsko-njemačka koprodukcija na temu posljedica bosanskog rata. Riječ je o filmu Jasmile Žbanić 'Grbavica', koji je već bio primljen i u konkurenciju kultnog Sundance festivala, no ispričao se Amerima i odlučio premijerno predstaviti u Europi. Film se bavi sudbinom djevojčice koja je plod ratnog silovanja i pokušajem njene samohrane majke (Mirjana Karanović) da joj osigura normalan život. Od hrvatskih glumaca tu su Leon Lučev, Dejan Aćimović i Semka Sokolović-Bertok

Oni kojima nije dosta filmova o istjerivanju đavola radovati će se 'Requiemu' Hansa-Christiana Schmida, koji priča o egzorcizmu u Njemačkoj 70-tih godina. Rađen je kao psihološka studija o mladoj djevojci koja, suočena s iracionalnim, bježi u misticizam i vjeruje da je opsjednuta demonima.

The New World, Terrence Malick

Druga njemačka premijera jest film 'Elementarne čestice' ('The Elementary Particles') Oscara Roehlera , adaptacija istoimenog romana kontroverznog Michela Houellebecqa, u kojem glume njemačke zvijezde poput Corinne Harfouch ('Hitler-konačni pad') i Franke Potente i  Moritz Bleibtreu iz 'Trči, Lola, trči'. Kao i uvijek kod Houellebecqa, priča se vrti oko muške egzistencijalističke krize koja se, dakako, rješava seksom, s tim da su glavni likovi dva posve različita brata.

Američke boje predstavljat će (još jedan) dugoočekivani film Terrencea Malicka 'The New World', realistična ekranizacija stare priče o Pocahontas, koja je već digla prašinu jer opisuje romansu iz 17. stoljeća između istraživača Johna Smitha (Colin Farrell) i Pocahontas, maloljetne kćeri indijanskog poglavice. Slijedeći američki film, koji je kao i prethodni izvan konkurencije (jer art festivali ne vole američku komercijalu, ali vole privući publiku ) je 'Syriana', politički triler Stephena Gaghana (scenarist 'Traffica' i 'Alama') o događajima iza kulisa naftne industrije. Producent i glavni glumac je vječno angažirani George Clooney, a sufliraju mu Matt Damon i Christopher Plummer.

Ostatak poznatih naslova u konkurenciji provjerite na službenom siteu, a potpuna lista natjecatelja za prestižnog Zlatnog medvjeda biti će poznata krajem siječnja.

Program Retrospektive posvećen je legendarnim filmskim glumicama, te se tako izravno nadovezuje na program prve Retrospektive, koji je bio posvećen Marlene Dietrich. 2006. se sjećamo diva poput Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, i Elizabeth Taylor, ali i ostalih, manje poznatih glumica pa će tako u četrdeset i pet filmova biti predstavljeno trideset glumica iz Europe, Japana i SAD-a.

Wittgenstein Dir, Derek Jarman

Posebnost festivala je i retrospektivni program queer filmova, kojih je ove godine trideset i šest u programu. Teddyji su se počeli dodjeljivati još 1987. godine, no bez ceremonije, mali su se medvjedići iz supermarketa slali poštom tada još nepoznatim redateljima poput Almodovara, Todda Haynesa, Gusa van SantaOzona ili Moodyssona. Popis svih igranih, dokumentarnih i kratkih filmova koji će se prikazati u sklopu 'dlakave' retrospektive provjerite ovdje.

Posebno je zanimljiva sekcija koja se bavi dječjim (Kinderfilmfest- za autore od 4 do 14 godina) i omladinskim filmom (14 plus – za one od 14 pa naviše). Tako imamo njemačku ekranizaciju 'Ivice i Marice' (priča vam je valjda poznata!), švedskog 'Percyja', 'Buffalo Bill and I'  te australski 'Opal Dream' o djevojčici i njenim imaginarnim prijateljima .

S obzirom na kroničan manjak uspješnih hrvatskih režisera, nadamo se da će uskoro i domaja jednom poslati nekog malog 'Matanića' koji će snimati kratke filmove s 10 godina, dobiti dugometražni film s 20, a postati legenda s 30 godina. Ili barem snimati gledane filmove.

Komentari

Nema komentara.