Zlatni lav za gay vestern - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zlatni lav za gay vestern

Zlatni lav za gay vestern

Iako su kritičari svoje karte stavili na Clooneyev film, zlatnog venecijanskog lava odnio je Ang Lee. Clooney se tješi nagradom za scenarij i glavnog glumca.

m.n. 12.09.2005 0 komentara

Zlatni lav za gay vestern

Bez obzira na to koliko su točne izjave mog poznanika ('Danas je ultra moderno voljeti gejeve i biti o.k. prema njima'), Mostra je svog Zlatnog lava dodijelila Angu Leeu i njegovom filmu 'Brokeback Mountain' s Jakeom Gyllenhaalom i Heathom Ledgerom u glavnim ulogama. Iako neki tu odluku smatraju nepravednom na konto Georgea Clooneya i njegove političke drame, zadnji film redatelja 'Tigra i Zmaja' ipak ima svoje adute.

Za one koji ne znaju, naslov je adaptacija priče Annie Prolux, a glavni su protagonisti dvojica zaljubljenih kauboja koji svoju zabranjenu ljubav konzumiraju u planinama Wyominga. 'Nakon dva velika filma, odlučio sam snimiti jedan mali koji me zaista dirnuo', rekao je Lee koji je po nagradu doletio iz Toronta, nastavljajući, 'Imao sam dojam da je ovo festival s jakim autorskim pečatom, pa nikad nisam mislio da ću doći ovdje sa svojim filmom. Ne mogu vam reći koliko sam ponosan'.

Unatoč činjenici da se nije pozlatio, Clooney je za 'Goodnight, and Good Luck' ponio utješne nagrade – onu za najbolji scenarij, koji potpisuje s Grantom Heslovom, dok je David Strathairn za portretiranje Edwarda R. Murrowa proglašen najboljim glumcem – ističući da film posvećuje novinarima u Afganistanu, Iraku i u New Orleansu.

Mary, Abel Ferrara

Kako bi Talijani ipak obranili svoje boje, nagrada za glavnu glumicu je uz genijalnu Isabelle Huppert, koja je dobila nagradu za svoj sveukupni doprinos filmu, pripala Giovanni Mezzogiorno za ulogu u filmu 'La Bestia nel Cuore' Cristine Comencini, dok je Srebrnog lava za režiju odnio Francuz: Philippe Garrel za indie naslov 'Les Amantes Reguliers' koji je zbog trosatnog trajanja i vrlo oskudnih dijaloga požnjeo neravnomjerne reakcije publike.

Žiri je nagradio staroga lisca Abela Ferraru za film intrigantne tematike, 'Mary' na kojem radio s Juliette Binoche i Matthewom Modineom u glavnim ulogama.

I među kratkim se radovima nagradilo njih nekolicina: Short Super-Short lava za najbolji kratki film dobio je Lin Chien-ping za 'Xiaozhan' ('Small Station'), a UIP nagradu za najbolji europski kratki film dobio je Max Jacoby za 'Butterflies'.

Suma sumarum: festival je bio pravi balans glamura i arta, iako se iz organizacijskog tima imalo čuti o problemima koji im slijede nagodinu: Rim priprema konkurentski festival, a za natjecanje s Cannesom i Berlinom potrebno je izgraditi novo kino (nacrti već postoje) za koje im je potrebno 100 milijuna eura. Za još detalja, klik ovdje.

Komentari

Nema komentara.