Krenula je Mostra - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Krenula je Mostra

Krenula je Mostra

Crveni je tepih postavljen, osiguranje je na svom mjestu, gondole pune zvijezda. Čiji će na kraju biti lav, pokazat će se u slijedećih desetak dana.

m.n. 31.08.2005 0 komentara

Krenula je Mostra

Venecija je, u skladu s dugogodišnjom tradicijom zadnji dan kolovoza dočekala spremna. Spremna za pravi showbiz, zvijezde, glamur, ali i novu artističku celuloidnu dozu. Kao što smo već najavili, broj filmova je zbog organizacijskih razloga mrvu smanjen (ukupno će ih biti 56), 11 od 19 filmova u konkurenciji je američkog porijekla, a ako ćemo o okusima – etablirani direktor festivala Marco Muller filmofilskom nepcu obećaje izdašne količine Azije, s parolom: od borilačkih vještina pa do crtića iliti od filma 'Seven Swords' Tsuia Harka koji večeras otvara program pa do kineskih klasika iz četrdesetih.

Ponuda je zaista obilna (klik za cijeli program), a BBC prenosi da se već šuška o favoritima za lavlje statue: highlight se predviđa crno-bijelom uratku Georgea Clooneya, 'Good Night and Good Luck', Park Chan-wookovom 'Sympathy for the Lady Vengeance', ali i Terry Gilliamovom 'The Brothers Grimm' kojeg u zadnje vrijeme baš i nisu dočekale neke bajne kritike.

Iako se u grad na vodi preselila uvjerljivo brojna filmska svita, ziheraško igranje na američke filmove baš se i nije svima svidjelo, pa su se neki filmaši iz Španjolske i zemalja Latinske Amerike žalili što nisu ušli u konkurenciju. Bilo kako bilo, o najboljima će odlučiti već standardno tročlani žiri: art-redatelj Dante Ferretti, Nijemac Edgar Reitz te američka producentica Christine Vachon.

Da vas ne bi pretrpali informacijama, još samo nekoliko sočnih detalja: sekcija Horizons može se pohvaliti eksperimentalnim uratkom 'Drawing Restraint' koji nam na velika platna vraća Björk, u režiji muža joj Matthewa Barneya, a ukoliko očekujete neke skandalozne teme, najviše što možete dobiti nude gay kauboji i seks turisti u filmovima 'Brokeback Mountain' Anga Leea i 'Vers le Sud' Laurenta Canteta. I nije greda ponoviti; specijalne će nagrade biti uručene dragom Hayaou Miyazakiu i talijanskoj glumici Steffanii Sandrelli.
Komentari

Nema komentara.