Na Mostri 19 filmova u konkurenciji - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Na Mostri 19 filmova u konkurenciji

Na Mostri 19 filmova u konkurenciji

Dragi naši, utrka za Zlatnog i Srebrnog lava tek što nije počela. Od 19 naslova 11 ih dolazi iz američke produkcije, dok ostatak čine azijski i talijanski naslovi.

m.n. 29.07.2005 0 komentara

Na Mostri 19 filmova u konkurenciji

Jedna od najvećih i najprestižnijih filmskih fešta ove je godine, nakon kritika da se prošle polakomila za Amerikom i mainstreamom, nije ni ove godine promijenila ploču. Umjetnički je direktor i dalje Marco Muller, a broj se yankee naslova popeo na rekordnih 11. Najveće se promjene u politici festivala koji traje od 31. kolovoza do 10. rujna ipak mogu očekivati u obimu i sigurnosnoj shemi. Naime, u konkurenciji će umjesto 22 naslova biti prikazano njih 19, dok će se ukupan broj filmova s dosadašnjih osamdesetak svesti na 54.

Primaran razlog za ovakve rezove su razna sigurnosna pitanja – od potencijalno mogućih terorističkih napada (zbog silne koncentracije VIP-ovaca) koji ovih dana Talijanima vise nad glavom, pa do prošlogodišnjeg overloada s naslovima koji su izazvali enormno povećanje broja publike (neki celebrityiji su navodno na nekim projekcijama ostali bez stolice!). 'Pokušali smo u mali Fiat 500 ugurati Ferrarijevu mašinu', priznali su tada organizatori i obećali poboljšanje koje će 'zvijezdama i publici omogućiti nesmetano pohođenje'. Ukoliko ste od onih sitničavih – na brojna su mjesta postavljene sigurnosne kamere, a broj zaštitara će biti povećan, posebno zbog zahtjeva američkih producenata.

Logistika nas dovodi i do programa koji je već po običaju razdijeljen u četiri sekcije – Competition, Out of Competition, Horizons i Corto Cortissimo. Svečana je dužnost otvorenja pripala Tsuiu Harku, poznatom honkonškom producentu, koji će se predstaviti dugoočekivanim martial arts naslovom 'Qi Jian' ('Sedam mačeva') te još jednom učvrstiti dobre odnose Talijana i novovalne azijske kinematografije (krivac je direktor ljubitelj filmova s istoka). Što se hollywoodskih teškaša tiče, organizatori su već najavili prisustvo faca poput Georgea Clooneya, Gwyneth Paltrow, Orlanda Blooma, Kate Winslet, Susan Sarandon, Tima Robbinsa i Renee Zellweger. Ekipe će naprosto harati crvenim tepihom.

U natjecateljskom se dijelu priče našao i Clooneyev drugi redateljski uradak 'Goodnight and Good Luck', naš favorit 'Sympathy for the Lady Vengeance' pod palicom genijalnog Park Chan-Wooka ali i predvidljivi naslovi poput 'Braće Grimm' Terrya Gilliama (naslovna), 'The Constant Gardener' Fernanda Meirellesa, 'Proof' Johna Madena te 'Brokeback Mountain' u režiji Anga Leea. BBC navodi da status iznenađenja definitivno pripada John Turturrovom trećem uratku 'Romance and Cigarettes', a izvan konkurencije publiku također očekuju poslastice – Burtonova animirana 'Corpse Bride', 'Casanova' Lassea Hallstroma i misterij Stevena Soderbergha, 'Bubble'.

Popratni će program predvidljivo pratiti svjetske trendove i udariti još koju po istočnjacima – retrospektiva kineske i japanske kinematografije obuhvaća naslove do sredine sedamdesetih. Ukoliko biste voljeli još koju o Veneciji i lavovima, klik tu!
Komentari

Nema komentara.