Gael Garcia Bernal voli Lorcu u Londonu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Gael Garcia Bernal voli Lorcu u Londonu

Gael Garcia Bernal voli Lorcu u Londonu

I nada se da će London zavoljeti Lorcu zauzvrat. Zgodni Meksikanac u emocionalnoj kazališnoj predstavi Blood Wedding at the Almeida.

filmski.net 30.05.2005 0 komentara

Gael Garcia Bernal voli Lorcu u Londonu

Aranžmanu je kumovao redatelj Rufus Norris koji je nagovorio Bernala da umjesto tustog, šuškavog hollywoodskog zalogaja malo posti u londonskom malom kazalištu i osvijesti pokoju zaboravljenu emociju u domaće često karakterizirane hladne publike. Ukoliko je mit o engleskoj hladnoći samo mit, priča o temperamentnim Meksikancima jasna je dok kažeš - Meksiko!

Mada Bernalov engleski nije savršen, čisto sumnjamo da to ikome smeta kada dotični vrlo HOT! komad izgovara moćne stihove Federica Garcíe Lorce za koje je i osobno uvjeren da su jedini mogući ključ za zaključane i zaboravljene strasti. Urgiramo za dodatno vatrogasno osiguranje!

Gael igra Lorenza, koji je više emocija nego lik, vođen seksualnom opsesijom koja će se, kada 'ukrade' bivšu dragu drugome na vjenčanom oltaru, pokazati fatalnom, prenosi guardian.co.uk. A dotični je još dodao da cijeli tekst izvrsno korespondira i s njegovim životom. No nije pri tom mislio na krađu mlade već na svoj ljubavni život koji voli pustiti da se rola mimo njegove kontrole vođen strašću.

Redateljsko ime iza projekta poznato je po kazališnoj adaptaciji 'Festena', prvog Dogminog filma redatelja Thomasa Vinterberga. I to vrlo uspješnoj, uskoro se očekuje i njena broadwayska verzija. Ovaj je uradak od velikog značaja za njegovu karijeru, no ne libi se priznati da ga je bilo pomalo strah zahtjevnog materijala; spoja poezije i simbolizma. U istom je raspoloženju bio i glavni glumac pitajući se da li je u stanju iznijeti tako kompleksnu i intenzivnu ulogu u kazalištu, u kojem, by the way, nikada nije glumio.

Pozdravljamo Lorcu na londonskoj pozornici, to svakako. Otočki su gledatelji, ali i kritičari dočekali i premijeru španjolske tragedije i - preporučili je dalje. No, ne bez zamjerki koje su se odnosile na prijevod teksta na engleski (klasika), pomalo prepretenciozno nastojanje da se u istoj mjeri naglase Lorcin realizam i poetičnost i očito previše glumaca različitih nacionalnosti koji su svojim geografski određenim specifičnostima u konačnici djeluju kao da su došli iz različitih predstava. Kritičar Guardiana potkrijepio je to primjerom glavnih glumaca; Lorenzo je Latinos (Bernal), a ljubovcu mu ukradenu igra Nizozemka Thekla Reuten. Oboje su dobri, ali zajedno malo 'reže'. Nadalje, 'mladoženja' je Islanđanin, a majka njegova Irkinja....

Pohvale su se odnosile najviše na izuzetno doljmljivu scenografiju koja je igrala na kartu stilizirane jednostavnosti, zvuk i redateljsku hrabrost da se uhvati u koštac s osjetljivom temom. I na poslušnost oko kaluzule koju je postavio odvjetnik koji brine o Lorcinoj ostavštini, a ta je: 'Bez kastanjeta molim!'

Komentari

Nema komentara.