U điru je detektiv Spirit! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      U điru je detektiv Spirit!

U điru je detektiv Spirit!

Još je jedan strip klasik osuđen na ekranizaciju. Riječ je o tvorevini pokojnog i slavnog Willa Eisnera, maskiranom i sirotima naklonjenom detektivu Spiritu.

m.n. 06.04.2005 0 komentara

U điru je detektiv Spirit!

Koliko su besmrtni i nikad izlizani strip junaci najbolje dokazuju cifre na boxofficeu i trademark koji ih prati. Iz nepresušnog comic vrela dolazi nam još jedan junak, poseban zbog činjenice da je njegov tvorac nedavno preminuli Will Eisner (kreirao ga, nacrtao i ispisao lajne).

Njegovo je ime Spirit, maskirani je detektiv, rođen davnih četrdesetih kada je Eisner tek udarao temelje suvremenom ilustriranom romanu. No, prije nego krenemo na samu radnju, spomenimo trenutno najbitniju stvarcu – scenarij za adaptaciju piše Jeph Loeb, u čijim su zaslugama blistavim slovima upisana još dva slavna strip lika – Superman i Batman.

Spirit će se, baš poput ostalih strip heroja, u liku maskiranog detektiva Dennya Colta boriti protiv krimosa i sveg šljama Central Citya, te uvijek biti u zaštiti slabašnih i potlačenih. Baš poput svog letećeg šišmišolikog kolege, borbu protiv zločina predvodi prikriveno, iz tajnih odaja pod grobljem, ne bi li javnost vjerovala da je mrtav. No, nemojte misliti da je riječ o kopiji ostalih kostimiranih junačina – svaki će stripoljubac potvrditi da Eisnerov 'The Spirit' beskompromisno ide u red klasika.

Visoko mjesto osigurao je prvenstveno zbog vizualnog identiteta (mnogo crne boje, slike nisu bile podijeljene na male kvadrate već uobličene poput postera) i Eisnerove sposobnosti da stvori atmosferu na tragu ekspresionizma i film noira, ali i zbog razrađenosti likova.

Zanimljiva je činjenica da je u stripu bila impresivna galerija ženskih likova koji nisu bili shematski što je novitet u stripu tog razdoblja, a koliko je strip bio omiljen pokazuje i podatak da je ostao na top listi strip-čitača, iako ga je Eisner stopirao 1952.

I dok se za redateljem još traga, mi se nadamo ekranizaciji koja će posebnu pažnju posvetiti stilizaciji scena i fotografiji što vjernijoj originalu.

Komentari

Nema komentara.