Koliko je (i da li je) grešan Sin City? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Koliko je (i da li je) grešan Sin City?

Koliko je (i da li je) grešan Sin City?

Rodriguezova i Millerova suradnja definitivno je bila plodna jer 'Sin City' sridu pogađa svojim vizualnim rješenjima koja su ostala vjerna svojem strip predlošku.

m.n. 29.03.2005 0 komentara

Koliko je (i da li je) grešan Sin City?

Nakon raznih dječjih pustolovina i igranja sa svim mogućim i nemogućim gadgetima, Robertu Rodriguezu ostalo je potvrđivanje u ozbiljnim, zrelim filmskim krugovima. Ambicioznosti mu definitivno nikada nije nedostajalo, a glas 'inovativni' ga već odavno bije, pa ćemo u kinima uskoro vidjeti dugoočekivani i žuđeni 'Sin City'.

Kao što znate, adaptaciju legendarnog artističkog stripa pomogao je i sam autor, Frank Miller, a dobar argument za gledanje je i zvjezdana ekipa koja okuplja imena poput Mickeya Rourkea, Brucea Willisa, Benicia Del Tora, Clivea Owena, Elijaha Wooda, Jessice Albe i još mnogo drugih. Dok čekate da film dođe u naša kina, nudimo vam ono što se u kulinarskoj branši naziva predjelo.

Naime, ako je suditi prema kritičarima koje okuplja Rotten Tomatoes, prije svega nas očekuje izdizajnirana vizualna eksplozija. Pa tako još kažu da žanr je noir, prevladavaju crno-bijeli tonovi, s ponekim flashem u boji (tako se naglašava ruž, oblik usana, boja očiju, vatra, plava kosa kurve ili žutilo kože krimosa), nasilje je posve stilizirano, stil stripa u potpunosti prenesen, pokretna kamera pridonosi dinamici te podsjeća na stil snimanja '40-tih i '50-tih, a Miller/Rodriguez tandem nam nudi solidan broj heroja i njihovih pandana.

Flash back - Mickey Rourke

Radnju (podijeljena na tri dijela) na svojim leđima iznose trojica glavnih likova čije se životne priče isprepliću – Hartigan (Willis), policajac pred mirovinom, Marv (Rourke) koji se nakon druženja s plavušom probudi kraj nje mrtve te Dwight (Owen) koji je upleten u ubojstvo pokvarenog detektiva Raffertya (Del Toro). Ženama su date nešto klišeiziranije role (s kojima ide tipični prsati must) – ili su žrtve ili pak su psycho kravetine. Atmosfera je pulp-fiction lookalike, a dekadencija je zajednički nazivnik svim slojevima, od prostitutki do policajaca.

Što se tiče nedostataka, Hollywood Reporter filmu najviše zamjera površne dijaloge adekvatnije za strip izdanja te stereotipan odnos prema spolovima, dok vizualnu upečatljivost koju su drugi prozvali eksperimentalnom naziva eksploatacijom. Tome ćete, naravski, prosuditi sami, no spomenimo još da je Rodriguez u vlastitoj maniri film sam snimio i izmontirao, a na listi za režiju se osim samog Millera spominje i Tarantino kao specijalni gost. Očekivati možete i najnovije od digitalne tehnologije, žešću upotrebu prostetike koja je pripomogla bad guy imidžu, ali i brojne kožne outfite.

trailer
službeni site

Komentari

Nema komentara.