Brak koji je propao: Miramax i Disney - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Brak koji je propao: Miramax i Disney

Brak koji je propao: Miramax i Disney

Sve ima svoj vijek trajanja pa tako i suradnja dviju vodećih filmskih kuća. Otkazi se dijele već neko vrijeme; posljednji dani suradnje su u tijeku.

h.p. 23.02.2005 0 komentara

Brak koji je propao: Miramax i Disney

Ovogodišnja dodjela Oscara koja nam je pred vratima biti će posljednji, zlobnici kažu i posljednji, pjev Miramaxa. Filmovi 'Aviator' i 'San za životom' predstavljat će konačni pokušaj ponovnog osvajanje zlatne statue nakon 2002. godine kad je 'Chicago' dominirao dodjelom.

Posljednja dva desetljeća ta je kuća sa sjedištem u New Yorku žarila i palila svijetom filma, a ljudi iza nje su braća Harvey i Bob Weinstein. Uzlet su postigli niskoboudžetnim filmovima poput Soderberghovih 'Seksa, laži i videovrpca', a početak kraja (sada je to već posve izvjesno) bila je odluka da se 1993. godine izvrši spajanje s divom Disneyem. Weinsteinovi su za taj deal dobili nekih 75 milijuna dolara, veće financijske mogućnosti, ali i s vremeno sve sputanije i sputanije ruke. Love and hate agonija s diyneyevskim šefom Michaelom Eisnerom konačno je došla do kraja.

Miran odlazak producentske braće Disney će platiti troznamenkastom milijunskom brojkom, a osim mira u kući priskrbit će si time lijepa prava na arhivu koja u sebi sadrži naslove poput 'Pulpa Fictiona', 'Zaljubljenog Shakespeara' ili 'Kill Billa'. U paketu su i prava na ime 'Miramax', a kraći će kraj izvući oni koji kraći kraj uvijek i izvuku: zaposlenici. Otkazi frcaju na sve strane. No ipak, još ćemo neko vrijeme gledati njihove filmove. Kako se većina projektata želi privesti kraju Bob i Harvey Weinstein ubrzano će pozavršavati sve tekuće poslove pa se u narednih sedam mjeseci mjeseci očekuje poplava od koji dvadesetak novih naslova na tržištu.

Gdje je pukla ljubav? Kako smo još u srednjaku učili o razlici između 'povoda' i 'uzroka' na slučaju početka Prvog svjetskog rata, tim se terminima možemo poslužiti i ovdje. Uzroci su bili slabije poslovanje. Da ne bi bilo zabune, flopovi poput 'Studengore' jesu bili promašaji, ali istodobno je Miramax poslovao u pozitivi. Ono što je smetalo šefove iz Disneya jest da se Miramax sve više i više okretao sve skupljim i skupljim projektima, ostavljajući low profile i low budget zamisli po strani. Ti skuplji projekti doista i jesu donosili zaradu, no ne u dovoljnoj mjeri. S druge strane braći Weinstein je sve prisjelo s filmom Michaela Moorea. (Evo nas i kod možebitnog povoda.) 

Nesporazumi i loša karma poslovanja eskalirala je oko 'Farenheita 9/11'. Pogađate: Disney jezgra rekla je 'non pasaran', a burazi 'si pasaran!' Rješenje se iznašlo tako što su otkupili od Disneya prava i oformili nezavisnu tvrtku koja je cijeli antibushevski dokumentarac podastrla svijetu.

Za kraj citirajmo samo jedan divan Jordanov naslov: 'The End of the Affair'

Komentari

Nema komentara.