Berlinale, 55. put! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Berlinale, 55. put!

Berlinale, 55. put!

Šetnja crvenim tepihom se izdešavala, prvi film je prikazan, prve kritičarske pokude su lansirane: počeo je dakle Berlinale.

h.p. 11.02.2005 0 komentara

Berlinale, 55. put!

55 godina mu je tek i baš kao i svake godine, otvara novu sezonu filmskih festivala prve kategorije. Prije prvih vijesti sa sinoćnjeg svečanog otvaranja pozabavimo se malo slovima i brojkama. Više brojkama, da budemo iskreni... Festival je podijeljen u šest sekcija (Konkurencija, Panorama, Forum, 14plus, Perspektiva i Retrospektiva), a za ovogodišnje izdanje očekuje se više od 350 naslova i more posjetitelja. Uostalom, kao dobar orijentir može nam poslužiti podatak od nevjerojatnih 392 000 posjetitelja iz prošlog berlinskog druženja. No da... brojke od kojih se vrti u glavi.

Koliko god impresivno podaci izgledali, Berlinalu se prošle godine ipak potkrala greška. Tada je festival otvorila poražavajuća 'Studengora', ali još gore od toga je situacija u kojoj se našao Mr. Direktor, Dieter Kosslick. Sam se morao šetati crvenim tepihom jer ekipa iz 'Studengore' jednostavno nije došla. Ove se godine to nije ponovilo. Kristin Scott Thomas, Ralph Fiennes i Régis Wargnier prošetali su pred svjetlima fotoaparata i ispred sjena mikrofona. Njihov film 'Man to Man', baš kao što smo iscrpno najavljivali, doista je otvorio Berlinski filmski festival, ali nažalost nije oduševio prisutne. Pomalo neuobičajeno, ali istinito: desile su se i glasne kritičarske pokude.

Kakav god bio, 'Man to Man' je izvršio primarni zadatak: dofurao je na otvorenje par poznatih faca. No osim spomenutih glumačkih zvijezda Thomasove i Fiennesa još se poneki high profile lik pojavio. Bruce Willis, Goldie Hawn i dobri stari Jerry Lewis (koji se, usput budi rečeno poštenski beljio u kamere, a došao je pokupiti Zlatnu kameru za životno postignuće) neki su od njih. Po izvještajima iz backstagea, novinarskih, a i filmaških je akreditacija brdo, dakle - bit će itekako živo!

Do 20. veljače kada festival zatvara butigu očekujte još pokoje javljanje, a kako smo danas u nekakvom enciklopedijskom, nabrajalačkom izdanju, evo i ekipe koja će odlučiti o pobjednicima! Roland Emmerich predsjeda žirijem kojeg čine još i litavska glumica Ingeborga Dapkunaite (e to se zove zvučno ime!), kolegica joj iz Kine Bai Ling, kolegica joj iz Njemačke Franka Potente, nizozemski producent Wouter Barendrecht, dizajner Nino Cerruti (a iz Italije naravno) i Andrei Kurkov, scenarist izborom, a Ukrajinac rođenjem. Sve je rečeno, apdejte očekujte!

p.s.
E da, Ognjen Sviličić! Ako vas sudbina uskoro vodi u Berlin (ili vam je sudbina vezana uz Berlin) sutra u 19.30 sati je vrijeme prve projekcije Sviličićevog 'Oprosti za kung fu'. Slijede još tri do srijede 16. veljače. Fige držimo, naravno.

Komentari

Nema komentara.