Berlinale voli Sviličićev film, a Hrvati? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Berlinale voli Sviličićev film, a Hrvati?

Berlinale voli Sviličićev film, a Hrvati?

Na Berlinale je pozvan prošlogodišnji film 'Oprosti za kung fu' domaćeg nam redatelja Ognjena Sviličića. Šta, niste ga gledali? Pa i gdje bi...

m.n. 19.01.2005 0 komentara

Berlinale voli Sviličićev film, a Hrvati?

Iako cijela priča s Berlinaleom još nije otkrivena do kraja, a za sve sočne programske detalje moramo čekati sve do početka veljače, poneka medna kapljica ipak dospije i u naše krajeve. Prva nam je na redu dobra vijest – u Berlin je pozvan film 'Oprosti za kung fu' redatelja Ognjena Sviličića, a uvrstit će ga u službeni dio programa, točnije u sekciju mladih autora Forum (u istoj je sekciji prikazan Brešanov 'Maršal' 2000. godine).

Film je svoje premijerno prikazivanje doživio na prošlogodišnjem festivalu u Puli, gdje je osvojio dvije Zlatne arene – za glavnu (Daria Lorenci) i sporednu (Vera Zima) žensku ulogu te Kodakovu nagradu za najbolji film. 'Oprosti za kung fu' rađen je u produkciji HRT-a, a od samog smo redatelja u kratkom telefonskom razgovoru saznali da je već tri mjeseca u teškim mukama zbog pregovora oko kretanja u kino distribuciju. Naime, Sviličić, kojem je ovih dana rečeno (ali ne i službeno potvrđeno) da će film ipak krenuti u kina, kaže da je HRT najprije namjeravao film prikazati samo na televiziji, te je u početku odbijao mogućnost prikazivanja domaćoj kino publici.

Poziv na Berlinale očito je donekle promijenio stvari i udobrovoljio glavešine s Prisavlja – producentica Dramskog programa Vesna Mort potvrdila nam je da će film krenuti u kina, samo nakon Berlinalea koji namjeravaju iskoristiti za promidžbu. Film bi prema svemu sudeći trebao distribuirati Blitz, no tek nakon što i njima prođe 'gužva', kažu nam lijepo iz Dramskog programa HRT-a. Sam nam je redatelj rekao da je dobio ponudu američke tvrtke LifeSize Entertainment koja film želi distribuirati po svijetu, no i za ovaj mu je deal potrebno zeleno svjetlo HRT-a koje do našeg razgovora nije imao.

Ognjen Sviličić

Budući da bi zaista skandalozno bilo da se film prikaže na Berlinaleu, a ne i domaćoj publici, nadamo se da će Dramski program ostati kod svojih izjava. Iako, svjesni smo, uvijek ostaje jalova mogućnost da HRT procijeni da film nije dobro prošao na Berlinaleu (???) te jednostavno povuče svoju odluku.

Kada pitanje zbog čega ne prikazati simpatičan domaći film s odličnim glumcima ostavimo po strani, možemo se na tren okrenuti Berlinaleu. Otkriveno je još nekoliko detalja – čast da zatvori festival pripala je filmu 'Kinsey' redatelja Billa Condona koji je rađen prema autobiografiji Alfreda Kinseya, poznatog američkog seksologa, dok za sekciju Forum u kojoj je svake godine oko 50 filmova na službenom siteu Berlinalea kažu da se materijali još uvijek prikazuju pred šesteročlanim žirijem, ne bi li posjetiteljima festivala osigurali vrhunske filmove (poput npr. 'Oprosti za kung fu') koji su široj publici teže dostupni.

Objavljena je polovica programa Panorama sekcije koja se od sedamdesetih godina 20. stoljeća bavi socijalnim temama, a ove se godine posebna pažnja namjerava posvetiti tematici koja motivira suvremene redatelje. Neki od filmova prikazani u tom dijelu programa su: 'Ultranova' Boulia Landersa (francusko-belgijska produkcija), irski filmovi 'Adam and Paul' Lennya Abrahamsona te 'Yes' redateljice Joan Allen, američki nezavisni 'Fourthy Shades of Blue' Irae Sachsa kao i 'Childstar' Dona McKellara koji je također bio prikazan na Toronto film festivalu. Ako bi vi još juicy detalja, klik here! Stay with us…

Komentari

Nema komentara.