Zlatni globusi 2005 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zlatni globusi 2005

Zlatni globusi 2005

Duga lista nominiranih svela se na puko nadmetanje trojice, pa su Globuse među sobom podijelili 'Aviator', 'Sideways' i 'Million Dollar Baby'.

m.n. 17.01.2005 0 komentara

Zlatni globusi 2005

Nakon nekoliko kartica tirade o inim nominacijama, udruženjima, premijerama i nagradama dočekasmo svi zajedno prvu veću nagradišku. No, na vaše veliko razočaranje nema baš nekih velikih novosti, povijesnih prevrata ni spektakularnih iznenađenja – duga lista nominiranih u svojoj se biti svela na nadmetanje trojice. Možete ih pogoditi i žmireći – rulaju 'Aviator', 'Sideways' i 'Million Dollar Baby'. Dodjela Oscara može započeti.

Najviše je nagrada ipak osvojio
Scorseseov 'Aviator', uključujući onu za najbolju dramu, najboljeg drama glumca (Leonardo DiCaprio) i najoriginalniji glazbeni broj za koji je zaslužan skladatelj Howard Shore. To bi ipak trebao biti tek melem na živu ranu Martina Scorsesea koji je možda najveći gubitnik raznih filmskih zbivanja – unatoč trudu iz petnih žila, čovjek nikako ne može osvojiti titulu najboljeg redatelja godine.

Da, istina je, iako mu je ovo već peta nominacija, sve je ponovno ostalo na tome, jer je
Zlatni globus za režiju kući nosio Clint Eastwood. Stvar je nekako pokušao popraviti Leo DiCaprio; Scorsesea je naime hvalio na sva usta, a uz sve ga blagoglagoljivosti smatra jednim od najvažnijih kreatora svjetske kinematografije. Za DiCapriom se povela i doslovno blistava Hilary Swank; čim je stupila na stage ne bi li primila nagradu za najbolju dramatsku ulogu u filmu 'Million Dollar Baby' jednostavno je morala reći nekoliko rječi o Clintu Veličanstvenom.

Swankovoj će ipak na dodjeli Oscara ponovno parirati Annette Bening (obje su također bile nominirane 1999.) koja je za ulogu u
'Being Julia' počašćena Zlatnim globusom za najbolje ostvarenje u komediji. 'Sideways' je slavio kao najbolja komedija i kao najbolji scenarij, dok je Jamie Foxx za imitiranje Ray Charlesa osvojio naslov najboljeg glumca u mjuziklu.

Najuvjerljiviji sporedni glumci dolaze iz filma
'Closer', naravno, riječ je o Natalie Portman i Cliveu Owenu, dok je najbolji strani film prema Golden Globerima 'The Sea Inside' španjolskog redatelja Alejandra Amenabara. Nagrada Cecil B. DeMille dodijeljena je Robinu Williamsu koji ju je nježno posvetio pokojnom Supermanu, Cristopheru Reeveu. Za detalje klikajte ovdje.
Komentari

Nema komentara.