Berlinale kuca na vrata - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Berlinale kuca na vrata

Berlinale kuca na vrata

Kod svih je velikih i posebnih stvari ista priča – zadovoljni smo ako nam daju da barem malo liznemo. Ludnica oko Berlinalea tek što nije počela… Zavirite!

m.n. 27.12.2004 0 komentara

Berlinale kuca na vrata

Godina se galopirajuće bliži kraju, no, dok su se neki opustili i konačno malo odahnuli, drugi pak ubrzano dovršavaju pripreme. Ovoj posljednjoj skupini pripadaju i vrijedni organizatori Berlinalea koji će za nepuna dva mjeseca vrata jednog od najvećih europskih festivala otvoriti po 55. put.

Organizatori su objavili da će na čelu internacionalnog žirija biti njemački redatelj Roland Emmerich, a otkriveno je i nekoliko filmova (ne bi li ekipa malo zasladila nepce) koji će se natjecati za Zlatnog medvjeda 2005. godine.

Emmerichova karijera počela je 1984. kada je upravo na Berlinskom festivalu debitirao s filmom 'Princip Noine arke', a ubrzo nakon toga odlazi u Hollywood te režira blockbustere kao što su 'Dan nezavisnosti', 'Godzilla' te 'Dan poslije sutra'. Nedavno se povezao s njemačkim fondovima koji financiraju nezavisne filmove, tako da njegovo prisustvo u žiriu Berlinalea simbolično možemo gledati i kao zatvaranje kruga.

Festival će 10. veljače otvoriti film francuskog redatelja 'Man to Man', povijesna pustolovina s Josephom Fiennesom i Kristin Scott Thomas u glavnim ulogama, a priča prati skupinu antropologa koja putuje u Južnu Afriku ne bi li istražila vezu između čovjeka i majmuna.

Hollywood Reporter prenosi da je osim ovog filma koji otvara festival, u konkurentskom dijelu programa i 'The Life Aquatic With Steve Zissou' Wesa Andersona, 'Hotel Rwanda' Terrya Georgea te 'Sophie Scholl – Hope and Resistance' redatelja Marca Rothemunda.

Osim 'Sophie Scholl', njemačke će boje braniti i filmovi 'Ghosts' (redatelj Christian Petzold) te komedija 'One Day in Europe' (redatelja Hannesa Stoehra). Britansku produkciju predstavljat će film 'Asylum' škotskog režisera Davida Mackenziea, a u konkurenciji za Zlatnog Medvjeda bit će i 'Carmen in Khayelitsha', ekranizacija Bizetove Carmen.

Također je poznato da će se berlinskoj publici predstaviti i kineski film 'Peacock' koji prati malu provincijsku obitelj koju drma kulturna revolucija,a javnosti su predstavljena i dva francuska naslova – 'The Walker of the Champ de Mars' Roberta Guediguiana (biografija Francoisa Mitterranda), te 'Changing Times' Andrea Techinea.

Eto, završili smo kako smo i počeli, s Francuzima. O svim novostima iz njemačkog festivalskog stožera redovno ćemo vas izvještavati.

Komentari

Nema komentara.