Kong, King Kong - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kong, King Kong

Kong, King Kong

Snimanje 'King Konga' na Novom Zelandu napreduje punom parom, a mi imamo još puuno toga naučiti o golemoj gorili, simpatiji joj i legendi koja ih prati.

r.k. 24.09.2004 0 komentara

Kong, King Kong

Snimanje nove adaptacije kultnog 'King Konga' polako ulazi u drugi mjesec produkcije, a 'Gospodar prstenova' Jackson, čini se, uz malu pomoć majmunolikog čudovišta iz crno-bijelog klasika, planira ponovno zagospodariti svjetskim kinodvoranama. Kultnu priču o King Kongu ispričat će uz pomoć Adriena 'ljubim Halle Berry' Brodyja, Naomi 'The Ring' Watts i Jacka Blacka, po scenariju koji je napisao tek se oslanjajući na originalnu priču: 'Neću mijenjati ono što je dobro, želim odati počast ikonografiji originala. Naglasak će biti na dramatici, odnosima među likovima, baš kao što sam to učinio i u 'Gospodarima'.'

Osim što će snimajući ovaj 200 milijuna $ težak proizvod, Jackson zaraditi 20 milijuna $ (najveća redateljska plaća u povijesti), proživjeti će i svoj dječji san. Naime mali Peter je još s trinaest godina pokušao na svojoj 8-mm kameri snimiti svoj najdraži film, 'King Kong', koristeći kartonski model Empire State nebodera. Snimanje na Novom Zelandu napreduje punom parom, a pune ruke posla imaju i zaštitari koji su dobili naredbu da osiguraju privatnost lokacija na kojima se snima. Čak i da zaplijene fotoaparat kojim se pokušava snimiti set. Nema sumnje da će na ovo štošta imati reći sudovi za ljudska prava.

Ali nije to sve što, osim režiranja, muči 42-godišnjeg režisera. Problem mu prave i avioni. Naime kako je studio smješten u neposrednoj blizini aerodroma, čelične ptice predstavljaju veliku opasnost za uvjerljivosti priče smještene u tridesete godine prošlog stoljeća. Zato je oskarovac angažirao izvidničara koji će javljati ako nebo nije čisto.

Watts, Brody, Jackson i Black ispred replike broda Venture

Ali dosta prizemnosti, vratimo se gorili. King Kong, otkad je nastao, ne prestaje mamiti srca diljem svijeta. Scena u kojoj se divlja zvijer penje na Empire State Building s vrištećom Fay Wray u ruci, toliko se uvukla u pop kulturu da je poznata čak i onima koji film nikada nisu vidjeli. Glavnoj glumici  ta je scena označila vrhunac karijere. Na sreću i na žalost. Hoće li tako biti i za novu Ann Darrow - Naomi Wats, ne zna se. Iako sumnjam, jer Watsova se već dosta iskazala u raznim ulogama, a za ulogu u '21 gram' je čak i nominirana za Oscara. Bilo kako bilo, Naomi je prije početka snimanja upoznala Fay Wray (u filmu će nositi i originalni Fay Wray šeširić), koja je nedavno preminula u svom stanu na Manhattanu, nedaleko od nebodera na kojem ju je Kong nježno držao u ruci.

Znamo kako se Wattsova pripremila za ulogu, a kako se pripremio sam Kong? Vjerojatno je svima poznato da će Kong u potpunosti biti CG-kreatura i da će ga utjeloviti Andy 'Gollum' Serkis iz 'Gospodara prstenova'. Jackson mu je dao izričite upute kakvog Konga želi - King Kong je po njemu divlji gorila koji po prvi puta osjeća nešto prema drugom živom biću. To je ujedno i životinja koja se našla u zarobljeništvu. Serkis se tako latio posla i krenuo proučavati ponašanje gorila, što u londonskom Zoo-u, što u, pazi sad, prašumama Ruande. To znači shvatiti posao ozbiljno.

Ekipa originalnog 'Konga' s Fay Wray

I dok cijeli kreativni tim (mahom ljudi s kojima je Jackson radio na trilogiji 'Prstenova') novog 'Konga' marljivo radi, podsjetimo se nekih majmunskih podataka iz prošlosti. Urlik originalnog Konga, primjerice, nastao je puštanjem unatrag kombinirane lavlje i tigrove rike. Za snimanje 15-metarskog čudovišta, koristila se 45 cm visoka figura majmuna prekrivena zečjim krznom koja se snimala stop-animacijom koja se potom kombinirala s drugim trikovima kamere. Također je bila napravljena i 2,5 m duga Kongova ruka koja je držala Fay Wray. Ali uz svu tu, tada revolucionarnu tehnologiju, Kong nikada ne bi uspio da nije zračio osobnošću, i to je pravo postignuće tadašnjih filmskih tehničara.

A kako je uopće nastala ideja o 'King Kongu'? E pa ovako, 30-ih godina prošloga stoljeća mnogi su producenti pokušavali iskoristiti uspijeh Sir Arthur Conan Doyleovog romana 'Izgubljenog svijeta', epske priče o ekspediciji na plato u divljini koji nastanjuju prethistorijske životinje. Merian C. Cooper i Edgar Wallace su došli na genijalnu ideju - što ako neku od tih divljih životinja prenesemo u civilizaciju? I još joj damo ljubavni interes? I ubacimo ljubavni trokut? Eto formule za tragičnu i fantastičnu priču koju mnogi uspoređuju s 'Ljepoticom i zvijeri'.

Naomi Watts sa šeširićem pokojne Wray kao hommage originalnom Kongu

1933. snima se nastavak 'Kongov sin' u kojem se filmaš iz prvog filma, Carl Denham, vraća na Otok lubanja pronaći mitsko blago. Tamo ga, pak, dočeka sin legendarnog Konga. Film nije ponovio očekivani uspjeh originala. 1963. Od 1966-1969 na američkoj TV postaji ABC emitirala se dječja serija u kojoj Kong živi na otoku s obitelji Bond i bori se protiv negativaca. Kako američki! No ni Japanci ne zaostaju s filmom iz 1967. u kojem King Kongovo razaranje ludom znanstveniku daje ideju za stvaranje 'Mechi-Konga', mehaničkog čudovišta pomoću kojega će ovaj zavladati svijetom....

1976., pak, Ameri snimaju remake originalnog filma, smještajući radnju u 70-e i mijenjajući filmsku ekspediciju u potragu naftaša iz kompanije Petrox za novim izvorima crnog zlata. Loša kritika nakon deset je godina polako utihnula, pa su se filmaši ohrabrili snimiti i nastavak tog filma zvan 'King Kong Lives' sa Lindom Hamilton u glavnoj ulozi.. 

Kao što je vidljivo, fenomen King konga kroz godine je dobivao svakakve interpretacije, preko stravičnog, do campy uratka. Kao što smo rekli, Jackson će ostati vjeran originalu. Vrijeme radnje, 1933., odlučio je ne mijenjati, kako bi dobio mogućnost efektnijeg oblikovanja mističnih i romantičnih aspekata priče: 'Tridesete su bile doba otkrivanja, kada nisu bile poznate sve postavke svijeta i doslovno je sve bilo moguće.'. Peter je još otkrio i da je mislio film snimiti u 3D tehnici, ali istraživanje te tehnologije odužilo bi se izvan zacrtanog roka početka snimanja, pa je od toga odustao. U svakom slučaju, očekuje nas još jedna avantura u svijet Ljepotice i Zvijeri: 'Nisu ga ubili avioni, Ljepotica je ubila Zvijer.'.

Dnevnik snimanja i sve novosti vezane uz produkciju i sitne zanimljivosti sa seta možete pratiti na adresi www.kongisking.net

Komentari

Nema komentara.