Grješnici grešnoga grada - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Grješnici grešnoga grada

Grješnici grešnoga grada

Robert Rodriguez  i Frank Miller dovršavaju snimanje 'Sin Citya' – tmurne, noir filmske priče koja nam već sad mami veliki osmjeh.

13.09.2004 0 komentara

Grješnici grešnoga grada

Početkom devedesetih strip-scena bila je zatrpana mišićavim likovima, pomalo konfekcionizirana i neoriginalna. Iz tog mainstreama izdvojio se stil Franka Millera čiji su atristički crteži odmah osvojili čitatelje i regrutirali horde obožavatelja.

1993. izašla je njegova prva priča iz 'Sin Citya', ispričana u samo dvije boje. Crno-bijeli (više crni) stilizirani crteži nosili su u sebi dozu filmske napetosti, u maniri najkvalitetnijih noir filmova. Svaki njegov 'frame' bio je dorađen do najsitnijih detalja, zbog čega stripovi iz te kolekcije slove kao jedinstvena umjetnička djela. 

Robert Rodriguez odlučio je 'oživjeti' Millerovu umjetnost i stripove prenijeti na veliko platno. Ambiciozan projekt postao je još veći kada je uz Rodrigueza u redateljski stoklac zasjeo i sam Frank Miller. Ovaj tandem garantira da će ekranizacija 'Sin Citya' biti posve inovativan projekt, a to dokazuju i prvi dojmovi sa snimanja.

Rodriguez, Jamie King, Jessica Alba, Rosario Dawson, Frank Miller

Brojne holivudske zvijezde koje su angažirane za projekt (Mickey Rourke, Bruce Willis, Benicio Del Toro, Clive Owen, Elijah Wood, Jessica Alba, Brittany Murphy, Josh Hartnett, Nick Stahl, Rosario Dawson, Michael Madsen) posve su impresionirani onim što su doživjeli na snimanju, jer tvrde da je snimljeno dovoljno materijala za četiri filma.

Josh Hartnett upao je u ovaj projekt zahvaljujući prijašnjoj suradnji s Rodriguezom na 'The Faculty' iz 1998. 'Tada sam mu rekao da ću rado ponovo surađivati s njim bilo kada, na bilo čemu,' rekao je u intervjuu za Superherohype. On zasada ni ne zna kako se zove njegov lik jer se redatelji još nisu usaglasili oko nekih detaljčića. Miller je vrlo osjetljiv na svoj rad i zato je pažljiv sa svim preinakama i inovacijama u scenariju.

Vizualno inpresivni kolaž scena iz filma

Njegovi stripovi su oduvijek bili mračni, ali prvi poster koji se pojavio za 'Sin City' na Internetu ne odiše baš tjeskobnom atmosferom. Dapače, na njima se nalazi mlađahna Jessica Alba (TV serija 'Anđeo tame') koja u filmu glumi striptizetu Nancy Callahan koju otme psihopat, a spašava ju umirovljeni policajac (Bruce Willis).

Alba veli da nije imala pojma da su stripovi tako mračni dok nije počela čitati scenarij (mi joj iz nekog razloga vjerujemo), a tada je pomislila: 'Wooow, ovo je tako duboko. Želim istražiti tu mračnu stranu glume.' I prionula. Na posteru koji se putem Intereta jako dobro prodaje, prikazana je u izazovnoj pozi u kojoj se baš ne nazire ta 'mračna strana', ali ona 'seksi strana' je jako dobro vidljiva.

Bonus kolaž:)

Ovaj film posebnu težinu ima za Mickeya Rourkea koji igra glavnu ulogu. On je Marv, ćudljiv, izobličen, progonjen, neshvaćen frajer koji izgubi ljubav svog života i zato je jako spižđen. Rodriguez smatra da će Rourkeu, koji se i sam liječio od xy ovisnosti, ovo biti izvrsna prilika za uskrsavanje karijere: 'Kada veliki umjetnik odluči ponovo podignuti kist – možda vidite njegovo najveće djelo.' Glumac je navodno toliko oduševio redatelje da je i Miller potvrdio kao on uistinu jest Marv. Rourke polaže podjednake nade u ovu ulogu i tvrdi kako je ovo jedina rola u njegovoj 25-godišnjoj karijeri kojom može biti ponosan.

Glumačke uloge bile su posebno zahtjevne zbog tehnike kojom je film sniman. Većina se akcije odigravala pred praznim kromakij-platnom na koje je kasnije nadodana kompjuterska animacija. Kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, Frank Miller je osobno stvarao pozadine kako bi ozračje iz stripova bilo što vjernije na ekranu.

Komentari

Nema komentara.