Potop u Veneciji - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Potop u Veneciji

Potop u Veneciji

Preambiciozan raspored projekcija i slaba organizacija izazvali su sveopći kaos na venecijanskom festivalu što je razljutilo mnoge velike filmske igrače. 

09.09.2004 0 komentara

Potop u Veneciji

Prve kritike stigle su na adresu organizatora već prvih dana festivala kada su se brojni antiglobalistički  prosvjednici žalili na prevlast holivudskih produkcija u programu, skupe ulaznice i općenito 'prodanu dušu Venecije'. No dobro, anonimne prosvjednike se još da zanemariti, ali kada pred prepunom Palazzo Del Cinema prosvjeduje moćni šef Miramaxa, Harvey Weinstein, to je znak da je nekome voda došla do grla. 

Taj 'netko' je umjetnički direktor festivala Marco Müller koji je na funciju došao pred pet mjeseci, obećavši da će od Venecije napraviti festival koji će stajati uz bok Cannesu i Berlinu. Želje su jedno, mogućnosti drugo. Program je nafilan sa zvučnim imenima, ali festival jednostavno nema logistiku koja bi izdržala takve organizacijske izazove. U subotu cijela je stvar počela pucati po šavovima i to na najbanalnijim mjestima.

Gala premijera 'The Merchant of Venice' redatelja Michaela Radforda kasnila je čitavih sat vremena. Zbog 'kompjuterske greške' (kako rekoše organizatori) dvjestotinjak ulaznica je po cijeni od 30 Eura prodano dva puta, što je izazvalo neviđenu strku u dvorani. Da stvar bude još gora – glavna zvijezda filma, Al Pacino, ostao je bez svoga mjesta pa su ga jednostavno 'zgurali' u neki od prvih redova.

Nicole Kidman u 'Birth'

Zbog posljedica te gužve ponoćna projekcija Miramaxovog  'Finding Neverland' održana je tek u 2:15 ujutro. 'Dobrodošli na jutarnju projekciju,' ogorčeno se našalio Harvey Weinstein. U ne-tako-šaljivom tonu obratio se i direktoru festivala rekavši: 'Quentin (Tarantino) i Johnny (Depp) će izmjeriti Marca za par betonskih cipela,' a zatim mu je poručio da sam izabere gdje želi biti utopljen – u Grand Canalu, u bazenu hotela Cipriani ili u venecijanskoj laguni.

Quentin Tarantino je u Veneciji predstavio retrospektivu eklektičnih talijanskih filmova, zajedno sa redateljem 'Gremlina' Joeom Danteom. Među prikazanim filmovima našli su se zanimljivi naslovi poput 'Cannibal Holocaust', 'Orgasm' i 'The Big Gundown'. 'Vidjeti ih uistinu na talijanskom, obnovljene i u originalnoj formi, to je san filmskog štrebera,' stigao je procijediti Tarantino nakon projekcije.

Brojni gafovi oko premijere 'The Merchant of Venice' malo su trgnuli organizatore pa su se već slijedeći dan potrudili kako bi još jednu zvijezdu festivala dočekali s dužnim respektom. U srijedu je osiguranje bilo dodatno pojačano kako bi sve proteklo u redu oko projekcije novog filma Nicole Kidman koja je predstavila 'Birth', dramu redatelja Jonathana Glazera o ženi koja vjeruje da je 10-godišnji dječak reinkarnacija njezinog mrtvog supruga. Film je na novinarskoj projekciji svesrdno izviždan.

'Vera Drake'

Takva žalosna sudbina nije zadesila novi film Mikea Leigha 'Vera Drake' čija se premijera očekivala u Cannesu, ali je ipak 'sačuvana' za Veneciju. Film o ženi koja 50-tih godina prošlog stoljeća ilegalno obavlja abortuse u Londonu potakao je mnoge rasprave i donio hvalospjeve glavnoj glumici Imeldi Staunton. Mnogi ga, uz Arakijev 'Mysterious Skin',  ističu i kao favorita za Zlatnog lava.

U toj kategoriji potencijalnih pobjednika našao se i 'Mare Adentro' Alejandra Amenabara. Priča je to o kvadriplegičaru Ramonu Sampedru koji je prove godine na sudovima jer je želio legalno okončati svoj život. Javier Bardem je u glavnoj ulozi odradio izrazito dojmljiv posao, pogotovo kad se zna da je glumio čovjeka 20 godina starijeg od sebe.

Leighov i Amenabarov film bili su rijetki trenutci koji su osvjetlali festivalski obraz. Kritike pak pristižu sa svih strana. Na Veneciju su se okomili čak i talijanski novinari koji strahuju da festival prerasta u kulturnu sramotu. Jedan američki filmski agent požalio se: 'Ovo je organizacijska katastrofa. Jednostavno nema dovoljno osoblja i nemoguće je ikoga dobiti na telefon u uredu za projekcije,' piše HollywoodReporter.

'Sve se svodi na financijski problem. Trebamo više osoblja, možda čak i dvostruko više,' pravdao se prvooptuženi Müller. Prognozirao je da zbog toga festivalski budžet trebao porasti sa dosadašnjih 5.8 milijuna Eura na barem 8 milijuna. Zbog brojnih pritužbi i nedostataka Veneciju je na zub uzela i Međunarodna federacija udruženja filmskih producenata (FIAPF) koja budno motri svaki organizatorski potez. 

Festival traje do subote, kada će se i proglasiti pobjednici. No, ovogodišnju utrku za festivalski prestiž Venecija je već izgubila. Zašto je to tako najbolje je pojasnio Davide Croff, predsjednik venecijanskog Biennala: 'Stavili smo Ferrarijev motor u mali, stari Fiat.'

Komentari

Nema komentara.