Prodana duša Venecije - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Prodana duša Venecije

Prodana duša Venecije

Venecijanski film festival je slavio art filmove, a pod režimom novog umjetničkog direktora Marca Müllera počeo je veličati holivudske produkcije.  

06.09.2004 0 komentara

Prodana duša Venecije

Više holivudskih filmova = više posjetitelja = više para = više slavnih = više novinara = više medijske pažnje = prednost u utrci sa Berlinom i Cannesom. Ne treba biti osobito mudar da se izvede ova logična jednakost. Mülleru ju je već u prvoj godini svog direktorskog mandata odlučio beskompromisno primjeniti. Što mnogima nije ugodno sjelo na želudac.   

Po običaju, najglasniji su bili antiglobalisti kojima su velik trn u oku američki blockbusteri i količina novca koja se oko njih vrti. Oni su već prvog dana organizatorima jasno dali do znanja što misle o novom programskom usmjerenju festivala. Okružili su crveni sag za vrijeme premijere novog Spielbergovog filma 'The Terminal', romantične komedije sa Tomom Hanksom i Catherine Zeta-Jones. Luca Casarini, vođa prosvjeda, poručio je okupljenima: 'Ovo bi trebao biti događaj jednako otvoren svima, a ne pretenciozni šou holivudskog bogatstva i moći.'

'Šou' su dodatno podebljala zvučna holivudska imena koja su jedva dočekala plaćeni godišnji u najpoznatijoj turističkoj meki na svijetu. Kate Winslet i Johnny Depp su predstavili priču o autoru Petra Pana, J.M. Barrieu, a Al Pacino adaptaciju Shakespeareove drame 'The Merchant of Venice'. Tom Cruise promovirao je triler 'Collateral', a Scarlett Johansson i John Travolta dramu 'A Love Song for Bobby Long'. Osim njih, u Veneciji se još očekuju Nicole Kidman, Robert De Niro, Reese Witherspoon, Denzel Washington i brojna druga poznata imena.

Wim Wenders 'Land of plenty'

Poseban razlog zbog kojega Holivuđani hrle u Veneciju je što mnogi kritičari taj festival smatraju službenim početkom Oscarovske kampanje. No, dok se jedni brinu samo o vlastitoj stražnjici, drugi (doduše malobrojni) su se odlučili pozabaviti i političkim pitanjima. Tim Robbins je ove godine dobio svog Oscara pa se sada glasno uključio u anti-Bushevu predizbornu kampanju.

U Veneciji je predstavio svoju dokumentarnu dramu 'Embedded-Live' o ratu u Iraku. Također, objavio je da će se danas zajedno s autoricom drame Naomi Klein pridružiti antiglobalističkim prosvjednicima. O politici su progovorili i mnogi drugi. Tom Hanks (još jedan oscarovac) Reutersu je povjerio da su ovogodišnji predsjednički izbori 'najvažniji izbori u njegovom životu' i da mu se ne sviđa smjer u kojem trenutno ide američka politika.

Redatelj Wim Wenders predstavlja film 'Land of Plenty', kritički osvrt na SAD nakon 11. rujna i 'The Hamburg Cell', film o otmičarima aviona  koji su napali WTC i Pentagon. Za razliku od njih, Meryl Streep smatra da publici ne treba otkrivati političke stavove: 'Ljudi su oguglali od poruka serviranih kroz umjetnost ili kroz takozvane dokumentarce.'

Gregg Araki 'Mysterious Skin'

O politici i zvijezdama smo rekli dovoljno. Mogli bi sad malo o filmovima. Najviše prašine dosada podiglo se u petak i to oko drame 'Mysterious Skin' američkog Gregga Arakija. Priča je to o dvojici dječaka koje je seksualno zlostavljao trener bejzbola kad su imali osam godina. U tinejdžerskim godinama trauma počinje izlaziti na površinu – jedan postaje prostitutka, a drugi je uvjeren da su ga sa 8 godina oteli vanzemaljci.

Na premijeri je publika bila šokirana, ali je film zaradio sve pohvale kritike. Redatelj Araki usporedio je svoj film sa Clarkovim 'Kids', koji je bio osuđivan zbog scena tinejdžerskog seksa. U Veneciji je prikazan još jedan film koji se bavio dječacima, ali za razliku od Arakijevog nije polučio veliki uspjeh. Grka Nikosa Panayotopoulosa i njegov film 'Delivery', o raznosačima pizze u Ateni publika je doslovno izviždala.

Do zadnjeg dana festivala u Veneciji će biti prikazano više od 70 igranih filmova, od kojih se 21 natječe za Zlatnog lava. Međunarodnim žirijem presjedava britanski redatelj John Boorman, a u njemu sjede i glumice Scarlett Johansson i Helen Mirren. Svečanu dodjelu nagrada 11. rujna (hm, hm, zvuči li poznato?) voditi će Sophia Loren, a nagrade za životno djelo biti će predane portugalskom redatelju Manoelu de Oliveiri i američkom producentu i redatelju Stanleyu Donenu koji je 1952. snimio kultni mjuzikl 'Pjevajmo na kiši'.

Komentari

Nema komentara.