Još veći zli zeko - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Još veći zli zeko

Još veći zli zeko

'Donnie Darko' na popravnom ispitu. Kultni prvijenac Richarda Kellya koji je 2001. godine propao na kino blagajnama vraća se na platno u dužoj redateljskoj verziji.

31.08.2004 0 komentara

Još veći zli zeko

Kelly nije imao sreće. Njegov prvi redateljski uradak pojavio se u kinima nedugo nakon 9. rujna i tragedije koja je zadesila ameriku. Da stvar bude još gora, jedna od ključnih scena u filmu je pad aviona koji se zabija u kuću u mirnom američkom predgrađu. U tim vremenima mozgovi većine Amerikanaca bili su okupirani čisto egzistencijalnim brigama pa im se nije dalo razbijati glavu nad filozofskim pitanjima 'Donnie Darka'.
 
Otkuda se stvorio Frank, divovski zec koji govori? Tko je Grandma Death? Zašto su vrata podruma tako bitna? Jesu li Echo & the Bunnymen vjesnici apokalipse ili samo band zarobljen u vremenu? Nakon prikazivanja na Sundance Festivalu, ovaj konfuzan film doživio je neke preinake zbog puštanja u kino distribuciju, ali ni to mu nije pomoglo. Kritika je bila podijeljena, a publika nezainteresirana. 'Donnie Darko' nestao je s velikih ekrana zaradivši samo 500 tisuća dolara.

Jake Gyllenhaal i Richard Kelly

S DVD izdanjem sve se promijenilo. Film je stekao vojske obožavatelja koje su film gledale i proučavale ponovo i ponovo, pokušavajući dokučiti njegov smisao. Otvorene su brojne Internet stranice na kojima se razglabalo o porukama koje nosi 'Darko', osnovani su fan-clubovi, a filmu je u kratko vrijeme prilijepljena etiketa 'kultan'. Zahvaljujući tom uspjehu (zaradio je više od 10 milijuna dolara od video izdanja) redatelju i scenaristu Richardu Kellyu pružila se prilika da objavi film u originalnoj, redateljskoj verziji.

Ovo ljeto u američkim kinima pojavio se 'Donnie Darko: The Director's Cut' koji sadrži dodatnih 20 minuta filma, nove specijalne efekte, digitalno obrađeni zvuk i pomlađeni soundtrack. No, nekim fanovima to je i previše. S novom, dužom i dorečenijom verzijom filma neke su njihove teorije pale u vodu, zbog čega mnogi Darko-filozofi negoduju.

Na jednom blogu obožavatelji su objavili teoriju da je cijeli film nastao na pjesmi 'Killing Moon' koju izvode Echo & the Bunnymen. Ta premisa je pala u vodu kada je objavljen novi soundtrack za redateljsku verziju, ali fanovima nije trebalo dugo da razviju novu, jednako 'argumentiranu' tezu. Autorska djela i postoje da bi se analizirala, zar ne?

Najbolja ikada uloga Patricka Swayzea

A što na sve to kaže sam autor? Richard Kelly već tri godine u glavi nosi svoju verziju filma i sada kada ju napokon može prikazati nije mu drago što nailazi na toliko negodovanja. 'Neki ljudi žele vjerovati da film ima samo jedno značenje. Oni žele da film govori o mentalnoj bolesti njihove bake ili o eksternalizaciji Donnijevog ida ako se reinkarnira kao žena,' pomalo ljutito kaže Kelly. No naglašava da je zahvalan svim 'Darkovim' fanovima što su omogućili da se film održi.

'Sve te složene teorije su super, ako vi tako mislite... Ali film je oduvijek  trebao biti znanstvenofantastična fantazija o putovanju kroz vrijeme. U redateljskoj verziji postoji cijeli novi spektar misterija i intriga koje su dodane teoriji paralelnih svemira,' objašnjava Kelly u intervjuu za San Francisco Chronicle. Za njega je redateljska verzija 'oslobađajuće iskustvo' nakon kojega će napokon biti spreman početi raditi na nekom drugom projektu.

Gledajte i slušajte intervju s Richardom Kellyem
Trailer

Komentari

Nema komentara.