Venecija u ljubavi s Hollywoodom i Japanom - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Venecija u ljubavi s Hollywoodom i Japanom

Venecija u ljubavi s Hollywoodom i Japanom

Objavom festivalskog programa i venecijanska je filmska smotra iskazala svoju ljubav prema glamuru, Hollywoodu i, nama zapadnjacima, egzotičnom Japanu.

30.07.2004 0 komentara

Venecija u ljubavi s Hollywoodom i Japanom

Novi umjetnički direktor venecijanske Mostre, Marco Muller, otkrio je neke od zvučnih naslova koji će obilježiti ovogodišnje 61. festivalsko izdanje. Nakon što smo svjedočili Berlinaleu i Cannesu koji su također ljubili filmsku traku hollywoodsku, nije nam čudan ovaj mali zaokret Venecije. Glamur koji sa sobom nosi hollywoodski film i njegovi protagonisti  - blješti jako i privlači puno pozornosti, novinara, puni stupce svih magazina, i tračerskih i filmskih, tv emisija... i donosi željenu popularnost. Stara je stvar konkurencija među ovih nekoliko europskih filmskih revija i natjecanje koja će od njih koje godine zabljesnuti jače, prikazati bolje filmove, ugostiti veće zvijezde.

No, obzirom na venecijansku reputaciju dobrih, art filmova, europske produkcije, Muller, talijanski filmski kritičar, povjesničar i producent, ipak je morao pravdati svoj izbor. 'Naravno da Europa može ponuditi gomilu dobrih filmova, ali Amerikanci su naprosto spektakularni!'. Tako će se na 61. Mostri moći pogledati tri Amerikanca u konkurenciji, koja ove godine broji 21 film: Jonathan Glazer 'Birth', Mira Nair 'Vanity Fair' i Todd Solondz 'Palindromes', a na specijalnim projekcijama još njih 6 od ukupno 16. Jedina država koja ima više filmova na programu je zemlja domaćin – Italija (u borbi za lava ih je troje).

Otvaranje festivala prepušteno je Spielbergovoj romantičnoj drami 'Terminal' sa štreberima Tom Hanksom i Catherine Zeta-Jones u glavnim ulogama, a ukupni broj dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja koja će se moći pogledati ove godine je nešto umanjena brojka od 170 filmova (od pregledanih 1900). Također je zamjetan broj filmova istočnih kinematografija, posebno japanske: Hou Hsiao-hsien 'Cafe Lumiere', Hayao Miyazaki 'Howl's Moving Castle' i Jia Zhangke 'Shijie' (japansko-kineska produkcija). Od ostalih konkurenata izdvajamo Španjolca Alejandra Amenabara i 'Out to Sea' u kojem glavnu ulogu ima Javier Bardem, Britanac Mike Leigh s 'Verom Drake' (koja nije 'primljena' na Cannes 2004.), Nijemac Wim Wenders s 'Land of Plenty', Francuz Francoise Ozon s '5x2'...

Van konkurencije također dominiraju velike američke produkcije poput Michael Mannovog 'Collateral' s Tomom Cruiseom, Spike Leejevog 'She Hate Me', Soderberghovog 'Erosa', Demmeov remake 'The Manchurian Candidate'..., no biti će zastupljena i mala, nezavisna, ostvarenja, kažu. Što je naravno i istina, ali tko će ih zamijetiti od ove šarene, blješteće parade? Osim tih, recimo, glavnih kategorija, održati će se The Venice Horizontal, Venice Midnight, Venice Digital Cinema i Critics Week. Obvezu i čast da presjeda žirijem ima britanski redatelj John Boorman, a od ostalih devet članova izdvajamo američkog redatelja Spike Leeja i glumicu Scarlett Johansson. Vrijeme fešte: od 01. do 11. rujna. 

Potpunu listu svih filmova u i van konkurencije, te filmove iz popratnih kategorija pročitajte na službenom siteu Mostre.

Komentari

Nema komentara.